Obvestilo

Postojnski župan presenetil z zavrnitvijo podpisa o širitvi Notranjskega regijskega parka

Župani občin Logatec, Cerknica in Postojna ter minister za okolje in prostor Andrej Vizjak naj bi včeraj v Logatcu podpisali pogodbo o širitvi Notranjskega regijskega parka, vendar je postojnski župan Igor Marentič tik pred zdajci od podpisa odstopil. Kot razlog za to dejanje, ki je močno presenetilo vse prisotne, je navedel vrsto odprtih vprašanj, povezanih s parkom.

Po krajšem odmoru – medtem je Marentič zapustil prizorišče – so logaški in cerkniški župan Berto Menard in Marko Rupar ter minister Andrej Vizjak podpisali pogodbo in postojnski občini pustili odprta vrata za priključitev.

Namen širitve Notranjskega regijskega parka je le-temu priključiti izjemno pomembno območje Ljubljanice, nosilec projekta bo ministrstvo za okolje in prostor v sodelovanju z občinama, v prihodnje pa naj bi za upravljanje NRP ustanovili javni zavod.

Iz Urada postojnskega župana smo po dogodku prejeli sporočilo za javnost, ki ga v celoti objavljamo:

»Spoštovani.

Danes sporazuma o širjenju Notranjskega regijskega parka nismo podpisali, saj smo še včeraj popoldne in danes zjutraj izvedeli določene podatke, ki so sprožile dodatne pomisleke glede podpisa.

 Še enkrat poudarjamo – nimamo ovir, da se širi območje Notranjskega regijskega parka. Strinjamo se, da je potrebna zaščita tega območja, vendar pa bomo k sporazumu pristopili šele,

ko bomo dobili odgovore na vsa vprašanja: kakšno območje bo park točno pokrival, kakšne bodo obremenitve/prepovedi, ki jih bodo deležni prebivalci tega območja, kakšna je finančna struktura, ki bo bremenila občinski proračun in tako naprej.

Ko bodo razjasnjeni vsi omenjeni pomisleki, bomo sporazum podpisali tudi z naše strani.

 Hvala za razumevanje.«

Blanka markovič kocen

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja