Obvestilo

Postojnsko drsališče po rekordnem decembru v januarski turnir v curlingu

Postojnsko drsališče, največji tovrstni  montažni objekt v državi,  je do konca decembra obiskalo skoraj 6.000 drsalcev. Večina je drsalke obula prvič v življenju, kar daje projektu še večjo dodano vrednost. Drsališče v dopoldanskem času obiskujejo tudi organizirane z osnovnih ter srednjih šol, tudi iz širše regije. Nad drsališčem se navdušujejo tudi korejski in kitajski gostj Po prvem mesecu obratovanja drsališča smo se pogovarjali z Ernestom Zakarijo, direktorjem Studia Proteus, soorganizatorjem in enim glavnih sponzorjev drsališča.

Kakšen je povprečen dnevni obisk?

V decembru, ki je bil zaradi ugodnih vremenskih razmer idealen, je bilo v povprečju na dan preko 200 drsalcev. Drsališče je bilo najbolj obiskano med novoletnimi šolskimi počitnicami, ko smo v enem dnevu zabeležili rekord okoli 800 drsalcev.

Kaj te številke pomenijo v primerjavi z lani?

Nimamo uradnih podatkov. Ocenjujemo, da je letos bistveno večji obisk, seveda tudi na račun ugodnega vremena.

Od kod vse prihajajo?

Ljubitelji drsanja večinoma prihajajo iz Občine Postojna. Veliko pa se jih pripelje iz Pivke, Sežane, Cerknice in Logatca. Drsališče ima širši regijski pomen in povečuje kakovost življenja, predvsem najmlajših.

Ob obisku sem opazila italijanske turiste. Ali prihajajo redno?

Nekaj stalnih obiskovalcev je tudi turistov, predvsem iz okolice Trsta, hrvaške Istre in Reke. Na drsališču se zabavajo tudi gostje, ki prenočujejo v hotelih v Postojni. Še posebej so navdušeni kitajski in korejski gostje. Naj dodam še informacijo, da smo prav zaradi lepšega in za turiste prijaznejšega središča mesta precej sredstev vložili v videz drsališča z okolico.

Kako so zadovoljni domačini?

Glede na dosedanje mrtvilo v zimskih mesecih v Postojni je za domačine, predvsem otroke, drsališče zelo lepa in dobrodošla popestritev. Naredili smo neformalno anketo in kar 96 odstotkov  vprašanih je potrdilo, da so na postojnskem drsališču prvič stopili z drsalkami na led. Drsališče v Postojni je v središču mesta že tretje leto zapored (pred leti enkrat v organizaciji podjetja Epic). Ob tej priložnosti bi se zahvalil tudi bivšemu županu, ki je našo idejo podprl pred dvema letoma. In seveda sedanjemu županu, ki je ocenil, da je projekt dober za vse občane, predvsem pa najmlajše , zaradi česar je občina podprla projekt tudi finančno. Za najmlajše smo se potrudili; prirejamo razne animacije in nagradne igre na ledu.

Do kdaj bo drsališče letos odprto?

Načeloma bo delovalo do 31. januarja. Če pa bodo vremenske razmere ugodne, interes občank in občanov ter občine velik, bomo nadaljevali z obratovanjem. Lepo bi bilo, če bi lahko postojnski otroci preživeli zimske počitnice tudi na ledu. Večina namreč ostane doma in kot kaže statistika med novoletnimi počitnicami, je verjetno, da bi bil obisk množičen.

Ali imate za prihodnjo sezono morda v načrtu še kakšne novosti?

Doslej smo vsako leto projekt nadgradili. O tem, kaj in kako bo v naslednji drsalni sezoni, še nismo razmišljali. Kot novost pa v četrtek ob 18. uri pripravljamo prvič v zgodovini mesta Postojne turnir v curlingu. Vse lepo vabim na ogled te zanimive zimske olimpijske discipline.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv NZN

 

Drsalisce v Postojni - priprava

 

Priprave drsališča

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja