Obvestilo
Pivo Varrish

Postojnsko pivo – Pivovarna VARISSH

Postojnsko pivo – zakaj pa ne?

Pred približno  tremi leti smo skuhali prve ekstrakte in občudovali plastičen 25-litrski fermentor, kako kvasovke pomagajo, da veha poskakuje na pokrovu. Zadeva je bila celo pitna in po nekaj poskusih smo začeli prebirati razno pivovarsko literaturo in se poigravati z idejo, da bi poskusili z »all grain« zadevo, kot to počnejo pravi pivovarski mojstri.

Priskrbeli smo si prve mešanice ječmenovega slada, dokupili nekaj opreme in začeli delati različne poskuse. Mešali smo različne ječmene, hmelje, kvase in preizkušali in spet preizkušali. Rezultati prvih poskusov so bili zelo različni in podobni pijačam, ki imajo s pivom skupne samo sestavine. Okusi so bili tako raznovrstni, da smo si pogosto privoščili lepotno pivsko kopel, da ni šla zadeva neposredno v odtok.

Vstop v pivovarski svet

Počasi smo nabirali znanje, prebirali razne forume, dokupovali opremo in ponovno kuhali in preizkušali. Postali smo pravi pivski odvisniki. Pivino smo kuhali in pivo stekleničili vsak teden vsaj enkrat.

In tako so prišli tudi prvi spodbudni rezultati, ko je bilo pivo tako dobro, da smo hoteli naše izdelke primerjati s preostalo ponudbo na trgu. Pričeli smo obiskovati razne pivovarje, kupovali smo različna piva in preizkušali ter primerjali. Z takšnimi obiski in preizkušanji smo dobili tudi ogromno nasvetov pivovarskih mojstrov in pogled na njihov pivovarski svet, ki nas je vedno bolj srkal vase.

In spet smo hoteli malo več, malo globlje v pivovarski svet in se želeli preizkusiti tudi na trgu, ki je edino objektivno merilo za vsakega pivovarja. Začeli smo iskati poti za vstop na trg mikro pivovarjev. Po različnih načrtih in idejah smo se odločili za gipsy (cigansko) različico.

Za naše ambiciozne načrte sta nam svojo pivovarno oziroma del kapacitet ponudila Denis in Maja Imsirovič iz pivovarne Vizir. Poleg opreme sta nam dala prepotrebno podporo in nasvete glede vseh postopkov, dovoljenj ter vsega, kar potrebuješ za prve korake v svet pivovarjev. Zanje lahko povemo, da so čudoviti ljudje, vedno pripravljeni pomagati in svetovati.

Brez njihove pomoči lahko pošteno povemo, da bi prehodili še marsikatero pot več. Vsi smo namreč redno zaposleni in imamo službene in družinske obveznosti, tako da je bila vsaka pomoč več kot dobrodošla.

Prva ponudba

In tako smo prvič zavihali rokave, uredili potrebna dovoljenja, odprli podjetje VARISSH, d.o.o., in kot pravi pivovarji skuhali pivo po našem receptu v pravi pivovarni ter ga prek Ljubljanskega festivala piva prvič ponudili trgu ter se predstavili javnosti z našima dvema izdelkoma Dirty Red – India Pale Ale in Pussy Blue – Pale Ale.

Na Ljubljanskem festivalu piva smo dosegli odličen odziv in dobili še večjo spodbudo za delo naprej. Kljub slabemu vremenu je bil obisk dober in zabeležili smo lepo prodajo, navezali precej stikov z ljubitelji piva in večjimi potencialnimi odjemalci, željnih dobrega piva, ki ga spremlja dobra zgodba.

V prihodnosti imamo člani Varrish Teama, Alenka, Blanka, Martin in Stojan, velike načrte. Radi bi ustvarjali na svoji lastni opremi in odprli lastno pivovarno VARISSH, kjer bi lahko skuhali pravo postojnsko pivo za vse ljubitelje dobrega in kvalitetnega piva ter popestrili in oživili sceno v prebujajoči se Postojni.

VARISSH team

Craft Brewery
Pivo Varrish plakat

Ne spreglejte

Podjetniški inkubator Perspektiva v leto 2024 s še okrepljenim partnerstvom in strateško naravnanostjo

Leto, ki se izteka, je Podjetniški inkubator Perspektiva, ki deluje kot mrežni inkubator in v …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja