Obvestilo

Poveljniki civilnih zaščit na srečanju v Cerknici

Cerkniški župan Marko Rupar in direktorica občinske uprave Irena Zalar sta včeraj gostila sestanek poveljnikov občinskih štabov civilne zaščite in člane Regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko. Slednjega sestavlja šest občin iz Primorsko-notranjske in štiri občine iz Obalno-kraške statistične regije.

Poveljniki štabov občinskih civilnih zaščit Stane Jakopin (Bloke), Matjaž Knap (Cerknica), Matija Šemrov (Divača), Robert Kastelic (Hrpelje-Kozina), Luka Špilar (Ilirska Bistrica), Miloš Lozej (Komen), Igor Palčič (Loška dolina), Jože Morel (Pivka), Cveto Kravanja (Postojna) in Simon Hlačar (Sežana) so se strinjali, da so se z razmerami dobro spopadli, čeprav izkušenj z ravnanjem v primeru epidemije niso imeli. Poudarili so, da so bili pri obvladovanju poglavitni pomoč prostovoljcev, razumevanje občanov, sodelovanje z občinami, župani, zavodi in upoštevanje priporočil. Čeprav zadeve niso bile vedno jasne, zlasti s strani državnih strokovnih institucij, pa so se izkušeni operativci na terenu znali spopasti z razmerami. Pomagali so pri dostavi zaščitne opreme, hrane, psihosocialni pomoči, storitvah …

Od razglasitve epidemije so na ravni regijskega štaba aktivirali 526 ljudi, opravljenih je bilo več kot 40.000 ur prostovoljnega dela. Od 77.000 prebivalcev, kolikor jih živi na območju, je bilo 35 ljudi okuženih, na srečo pa ni noben umrl. Glede na to, da gre za območje, ki meji z Italijo, ki je bila središče epidemije, gre za poseben dosežek.

Regijski štab se je pri obvladovanju epidemije izkazal kot en izmed boljših v državi. Številnih pohval so bili poveljniki deležni s strani članov ožjega vodstva Regijskega štaba CZ za Notranjsko – poveljnika Sandija Curka, Aleša Klemenca, Bogdana Urbarja, Alberta Trobca in Uroša Frola. Sandi Curk je skupaj s sodelavci povzel delo štaba v tednih od razglasitve epidemije in sklenil, da je Slovenija v boju z epidemijo res lahko dober zgled. Po njegovi oceni je bilo zgledno sodelovanje na vseh nivojih: državnem, regijskem in občinskem, bo pa v pripravah na morebitne ponovitve epidemije treba razmišljati tudi o izboljšavah. Nekateri poveljniki civilnih zaščit in župani tega dela Slovenije naj bi že podprli vzpostavitev logističnega centra v Postojni za oskrbo občin s potrebno opremo v primeru naravnih nesreč.

Občina Cerknica

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja