Obvestilo

Povprečnine: občine in vlada (še) brez soglasja

Na prvem pogovoru o povprečnini za leti 2016 in 2017 je vlada tudi za naprej predlagala sedanjih 519 evrov, občine želijo 671 evrov in opozarjajo na dodatne stroške zaradi sprostitve plač v javnem sektorju. Vlada v prihodnje pričakuje zbližanje stališč.

Vladna stran je poleg 519 evrov povprečnine na prebivalca, ki jo država namenja občinam za izvajanje zakonskih nalog, predlagala tudi, da prihodnje leto občinam pripadata dva odstotka državne soudeležbe pri investicijah, prav tako pa se prihodnje leto poplača en odstotek tovrstne soudeležbe, prenesen iz letošnjega leta, kot so sklenili v dogovoru o višini povprečnine za letos.

V Skupnosti občin Slovenije (SOS) takšnega predloga ne bodo sprejeli, prav tako je predlagana povprečnina bistveno prenizka, tudi za Združenje občin Slovenije (ZOS), je pojasnil predsednik Robert Smrdelj.

Po besedah predsednika SOS Ivana Žagarja je z vidika lokalnih skupnosti izhodišče za pogajanja lahko zgolj z zakonom določena metodologija za izračun, po kateri bi morala biti višina povprečnine prihodnje leto 671 evrov. Ta bi namreč morala pokrivati tekoče stroške in transfere občin.

Kot je pojasnil Smrdelj, so v prvem polletju letos proračunski odhodki občin iz naslova povprečnine znašali 597 milijonov evrov, prihodkov iz povprečnine pa je bilo 542 milijonov evrov. V pol leta je torej razlike za 55 milijonov evrov, ta pa se bo do konca leta vsaj še podvojila, je dejal.

Tako kot Žagar je tudi Smrdelj opozoril, da se bodo prihodnje leto sprostila napredovanja javnih uslužbencev, zaradi česar bodo občine za plače po njegovih navedbah porabile okoli 30 milijonov evrov več.

V občinah med drugim opozarjajo, da nabor vladnih ukrepov ne prinaša želenega finančnega učinka, ki bi pokril izpad prihodkov občin zaradi zmanjšane povprečnine, zato se pripravljajo tudi na vložitev tožbe in zahteve za oceno ustavnosti. Realizacija teh napovedi je po Smrdeljevih navedbah odvisna tudi od poteka pogajanj v višini povprečnine v prihodnje. /B. M. K.)

Foto: cekin.si

Ne spreglejte

Poostren nadzor nad uporabo mobilnih telefonov

policisti so na območju celotne Slovenije danes pričeli poostreno nadzirati uporabo mobilnih telefonov med vožnjo. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja