Obvestilo

Požar pogašen, minister Gašperšič obljubil ukrepe

Gasilci so na območju Črnega Kala od več kot dvajset požarišč, s katerimi so se spopadali včeraj, ponoči in danes, uspeli pogasiti še zadnjih deset žarišč.

300 gasilcem s skoraj 90 gasilskimi vozili so pomagali tudi trije helikopterji in vojaško letalo, gašenje pa je ves čas ovirala burja, ki je ob hudi vročini že pogašene zublje vedno znova prižigala.

Gasilci bodo sicer na terenu ostali tudi ponoči in z intenzivnim gašenjem nadaljevali še v torek.

Pozno popoldne je območje požarov obiskal minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki se je zahvalil vsem sodelujočim v gašenju, od poklicnih do prostovoljnih gasilcev, pripadnikov vojske in domačinom. “Predvideno je, da se konec meseca ponovno sestanemo, da se predstavijo možno ukrepi,” je v izjavi po srečanju z operativnim vodstvom gasilcev, ki sodelujejo v akciji, pojasnil minister.

Med možnimi ukrepi je Gašperšič omenil preventivni požig rastja v sodelovanju z gasilci in vsaj na kritičnih mestih razširitev varnostnega območja ob železniški progi. Obljubil je tudi, da bodo pretehtali možnost izgradnje protipožarnih zidov na najbolj ogroženih mestih.

Po zadnjih podatkih je zgorelo več kot 350 hektarjev površin, kar tokratni požar uvršča med najobsežnejše na tem območju. Pogorelo je gozdno podrastje in pašniki.

Ponoči bo stanje na terenu spremljalo okoli 70 gasilcev, v torek pa jih bo na terenu okoli 200.

Domačini zahtevajo požarni zid

Domačin, ogorčeni zaradi pogostih požarov, želijo, da Slovenske železnice postavijo protipožarni zid, železnice pa pravijo, da “redno odstranjujejo vegetacijo”. A to, da kosijo travo ob progi, po mnenju krajanov ni primerna rešitev, saj trava potem ostane ob progi, se suši in še poveča možnost požara.

Direktor slovenskih železnic Dušan Mes si je ogledal pogorišče in napovedal skupno iskanje rešitev. Pojasnil je še, da bodo ob progi izvedli določene preventivne ukrepe, konec avgusta pa se bodo sestali z gasilci in domačini.

Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Bliža se Furmanski praznik v Postojni!

V organizaciji Turističnega društva Postojna bo v nedeljo, 7. julija 2024, v Parku Postojnska jama …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja