Obvestilo

Pravilna uporaba FFS za prihodnje rodove čebel

Čebela spremlja človeka na njegovi življenjski poti že od pradavnine. Z njenim pridelkom, medom, si je že v prazgodovini tešil lakoto in celo reševal življenje. V času svojega razvoja je človek spoznal še druge številne koristi čebele; od njenih pridelkov pa do opraševanje sadnega drevja in kulturnih rastlin. Čebela in njeni proizvodi igrajo tako že tisočletja pomembno vlogo v prehrani, medicini, še posebno pa v ekologiji. Le vlogi čebele kot opraševalca se lahko zahvalimo za bogat izbor sadja in zelenjave v naši prehrani, kakor tudi za rastlinsko raznovrstnost v naravi.

Ko čebele obiskujejo cvetove,  na katerih nabirajo medičino in cvetni prah,  pogosto pridejo v stik s strupenimi sredstvi, ki  se v kmetijstvu uporabljajo za zaščito rastlin. Čeprav sta pravilna raba, promet in kazni v primeru nepravilne uporabe FFS predpisane v Zakonu o fitofarmacevtskih sredstvih (ZFfS-1) (Uradni list RS, št. 83/12), še vedno prihaja do pomorov čebel.

Da ne bi bili več priča zastrupitvam čebel, čebelarji vse uporabnike FFS prosimo, da te uporabljajo  v skladu  z  načeli dobre kmetijske prakse in varstva okolja.  Posebno pozornost  naj posvetijo čebelam  z naslednjimi ukrepi:

-pred načrtovano uporabo FFS natančno preberite priložena navodila, saj je v njih in tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. V glavnem so za čebele škodljivi vsi insekticidi  in imajo to tudi napisano na etiketi. Posebno bodite  pozorni na znak čebele v rdečem okvirju,
-priporočena sredstva uporabljajte v najnižjih priporočenih odmerkih,
-uporabljajte za čebele manj nevarne pripravke,

-pred škropljenjem  pokosite podrast v sadovnjaku ali vinogradu,
-škropite v večernih urah ali ponoči ko se čebele že v panjih,

Da bo na travnikih še naprej veliko raznovrstnih rož in zvokov brenčečih čebel in da bodo cvetoča sadna drevesa oprašena, slovenski čebelarji pozivamo vse uporabnike FFS, da  so pri njihovi uporabi skrajno previdni.

Čebelarska zveza Slovenije, Vlado Auguštin

 

 

 

 

Ne spreglejte

Priložnosti in ovire za razvoj jamskega turizma v občini Pivka

Krajinski park Pivška presihajoča jezera v sodelovanju z Društvom Modro nebo vabi na predavanje Mateja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja