Obvestilo

Praznični december v regiji – skromen, a lep in pester

Občine v regiji in njeni okolici so za praznično okrasitev namenile približno enaka sredstva kot v preteklih letih, ognjemet načrtujejo le v Postojni. Povsod pa se ves december vrstijo najrazličnejše prireditve, ki naj bi občanom približale praznično vzdušje. Otroke so in bodo povsod razveseljevali dobri možje.

Praznična svetloba kozmosa v Postojni

Občina Postojna letos za celotno okrasitev namenja 17.000,00 evrov, kar je tisočaka manj kot lani. V to je vključena zamenjava dotrajanih in pregorelih lučk, delo, izdelava novih okraskov in seveda DDV. »Sredstva za Miklavža, dedka Mraza in za novorojenčke znašajo približno 2.300 evrov, darila pa so manjše igrače, barvice, sladkarije, sadje in podobno. Otroci bodo obdarovani tudi s predstavami v okviru veselega decembra, saj so brez vstopnine,« pojasnjujejo na postojnski občini. Silvestrovanje bo na trgu pred hotelom Kras, z velikim ognjemetom opolnoči in drugimi dogodki v veselem decembru.

Naslov letošnje okrasitve je »Praznična svetloba kozmosa« in je postavljena z nekaj manj okraski kot prejšnja leta, vendar z jasnim vsebinskim sporočilom.

Župan posebnega sprejema ne bo imel, občane in obiskovalce pa bo opolnoči nagovoril na osrednjem postojnskem trgu.

Logatec: v novo leto s silvestrsko predstavo

Občina Logatec je poskrbela za praznično okrasitev, praznični december pa logaška društva, organizacije in posamezniki obeležujejo vsak na svoj način.

Silvestrska predstava bo tradicionalno na sporedu ob 19. uri v Narodnem domu v Logatcu. Letos bosta nastopila Boris Kobal in Branko Završan v komediji Po mojem Slovenci.

Preko javnega poziva za sofinanciranje kulturnih projektov, ki so v interesu Občine Logatec, se je za organizacijo silvestrovanja uspešno prijavilo MŠKD Dlan na dlan.

»Letos bomo za silvestrovanje skladno s pozivom namenili 4.000, za silvestrsko predstavo pa okoli 2.500 evrov. Strošek praznične okrasitve znaša 3.000 evrov,« so nam sporočili z logaške občine. Medtem ko je v letu 2013 Občina Logatec za silvestrsko predstavo in silvestrovanje namenila 14.000 evrov, bo letošnji strošek za ta namen več kot polovico manjši in bo  znašal  približno 6.500 evrov. Župan bo imel v decembru 2014 po seji občinskega sveta skromen sprejem za novoizvoljene občinske svetnike.

Cerknica: december v znamenju kulture in dobrega razpoloženja

Na Taboru v Cerknici bo v soboto, 20. decembra, in v nedeljo, 21. decembra,  potekalo božično-novoletno obdarovanje otrok. Miklavž, Božiček in dedek Mraz bodo otroke obiskali v soboto in nedeljo ob 11.00 in 15.00 uri. Notranjski regijski park pa bo med 9. in 17. uro pripravil tudi božično-novoletni sejem. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti se bo v četrtek,  25. decembra, ob 19.00 uri  v Športni dvorani Cerknica odvijal 40.  jubilejni Božično – novoletni koncert v izvedbi Godbe Cerknica.  Med 26. in 30. decembrom  bo Turistično društvo Cerkniško jezero pred Kulturnim domom Cerknica poskrbelo za praznično razpoloženje. Vsak dan med 18.00 in 21.00 uro se bodo obiskovalci lahko pogreli ob kuhanem vinu ali čaju ter spremljali nastope različnih društev, delujočih na območju bčine Cerknica. V soboto, 27. decembra, bo v Kulturnem domu v Cerknici  ob 18.00 in 20. uri  na ogled komedija Jamski človek, ki je občanom dostopna po simbolični ceni.

Okvirna vrednost, ki gre iz proračuna Občine Cerknica za božično novoletne prireditve je 10.200 evrov, kar je primerljivo z lanskoletnimi sredstvi. Vseh prireditev se bo udeležil župan Občine Cerknica, ki bo vse prisotne nagovoril z božično novoletnim voščilom za leto 2015.

V Pivki silvestrovanja pripravljajo posamezne skupine in vaščani

 Na Miklavžev večer so se novoletne lučke prižgale tudi v Pivki. »Okrasitev je letos skromnejša od preteklih let, pa vendarle je december tudi v Pivki prazničen, saj ga zaznamujejo številne prireditve,« pravijo na pivški občini.  »Drogove javne razsvetljave krožišča krasijo svetlobni šopki, v osrednjem delu pa so postavljene smrečice, z njimi je simbolično okrašena tudi občina.« Ocena stroškov novoletne okrasitve v Pivki znaša 1.800 evrov brez DDV.

Sredstva za prireditvi bodo v lanskem obsegu. Občina je financirala vsa miklavževanja ter  prispevala k obdaritvi starejših občanov. »V decembru pa so s strani občine financirane tudi prireditve preko razpisov in javnega  poziva, to so Silvestrski poljub v Šmihelu, Irski večer v Dolnji Košani,  Koledovanje na Stari Sušici, gledališka predstava v Zagorju in še bi lahko naštevali,« sporočajo iz Pivke.

 Osrednjega silvestrovanja v Pivki ne bo, dobro so organizirane posamezne skupine/ vaščani, ki po vaseh pripravljajo svoja praznovanja.

 Župan novoletnega sprejema ne bo imel, odpovedali so se tudi obdarovanju. Svoje dobre namere in želje pa bodo vsem svojim partnerjem in organizacijam ter posameznikom, s katerimi sodelujejo, izrazili s posebnimi unikatnimi voščilnicami, ki jih za ta namen izdelajo otroci pivške osnovne šole in vrtca.

Loška dolina: občinska sredstva predvsem za otroke

 V Loški dolini so v sodelovanju z Javnim zavodom za kulturo in turizem grad Snežnik, Osnovno šolo heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu in drugimi društvi v decembru pripravili  različne prireditve, silvestrovanja na prostem pa ne bodo imeli.

»Za novoletno obdarovanje otrok z obiskom dedka Mraza namenjamo sredstva v višini 2.000,00 evrov, ostale prireditve pa so financirane iz naslova razpisov občine, in sicer v približno enakem obsegu kot lani,« sporočajo iz Občine Loška dolina, kjer župan ne bo imel novoletnega sprejema.

Na Blokah predpraznična prireditev to nedeljo

Praznični december na Blokah poteka po ustaljenih principih. Občina poskrbi za praznično okrasitev v obliki praznične razsvetljave, financira akcijo obdaritve otrok, v sodelovanju z društvi pa organizira predpraznično prireditev. Letos bo ta v nedeljo, 21. decembra, ko bo organiziran koncert Vokalne skupine Diva z gosti iz sosednjega Loškega potoka2. Posebne prireditve na Silvestrsko noč na Blokah ne bo. Za omenjene novoletne aktivnosti bo občina porabila približno 5.000 evrov, kar je primerljivo s preteklimi leti.  Župan  Občine Bloke v prednovoletnem času sprejme oziroma obišče predstavnike dobaviteljev, izvajalcev, predstavnikov javnih zavodov ter vse druge, ki so v iztekajočem se letu kakorkoli sodelovali z občino .

Na Vrhniki bodo silvestrovali na prostem

 Na Vrhniki je bilo in bo tako kot vsa leta cel kup dogodkov, ki tako ali drugače prispevajo k prazničnemu vzdušju. Skozi ves mesec se vrstijo praznični koncerti in nastopi društev ter glasbenih skupin. Otroci se (bodo) zabavali ob obisku vseh treh dobrih mož, prazničnih in kino predstavah, animacijah, pohodih, okraševanjem smrečice in drugem. Medtem lahko odrasli združijo prijetno s koristnim ter nakupujejo na sejmih z bogato ponudbo privlačnih in unikatnih daril. »Obeležili bomo tudi dan samostojnosti, se spomnili obletnice smrti velikega rojaka Ivana Cankarja, mesec pa zaključili tako, kot se spodobi – s silvestrovanjem na Sodnijskem trgu,« sporočajo z Vrhnike, kjer organiziranega ognjemeta ne načrtujejo.

Za prireditve v sklopu Veselega decembra je namenjenih 5 tisoč evrov, znesek pa je vse od leta 2006 enak.

Vrhniški župan bo imel tudi letos tradicionalne sprejeme za posamezne skupine, in sicer za predstavnike krajevnih skupnosti, direktorje vrhniških zavodov in predstavnike Slovenske vojske.

December v občini Borovnica skromen, toda živahen

Občina Borovnica letos ne bo organizirala posebnih prednovoletnih dogodkov.  Proračun je prazen,  zato niti glavne ceste, za razliko od prejšnjih let, niso okrašene. Tudi župan ali uprava  zaradi varčevanja ne organizirata posebnega novoletnega sprejema. Župan Bojan Čebela nam je zatrdil, da sprejema ne potrebuje,  ker je ves čas med ljudmi, ki delajo za občino, v njej ali potrebujejo kaj od občine. Novo leto pa bo čakal v galeriji HUD Karel Barjanski.

Letos občinski proračun neposredno sofinancira samo novoletni koncert,  ki ga prireja HUD Karel Barjanski. Sicer pa so zelo živahna društva v občini in skoraj ni dneva v decembru brez dogajanja, ki ga ne bi organiziralo kakšno društvo. Večina društev  je sicer dobila nekaj sredstev tudi iz občinskega proračuna, torej jih posredno in simbolično sofinancira tudi občina.

Med decembrskimi dogodki omenimo Božično-novoletno stojnico PGD Borovnica, ki bo na ogled to soboto med 8.30 in 12. uro, v nedeljo med 15. in 16. uro pa ledališka skupina Šotki, kulturno društvo Borovnica, pripravlja predstavo za otroke “Dobrosrčno  ptičje strašilo”. Omenjena gledališka skupina vabi tudi na silvestrsko komedijo “Oblast je slast”.

Blanka Markovič Kocen

Foto: arhiv Občine Postojna

 

 

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja