Obvestilo

Pred Dirko po Sloveniji se na Postojnskem stopnjuje navijaško vzdušje

V Postojni se dejavno pripravljajo na veliki kolesarski dogodek, dirko po Sloveniji, ki bo zaznamovala tudi tamkajšnje vzdušje. Podrobnosti so predstavili na novinarski konferenci.

Mednarodna kolesarska dirka Po Sloveniji, ki jo organizira Kolesarski klub Adria Mobil, je že vrsto let največji in najodmevnejši kolesarski dogodek v Sloveniji. Letos dirka praznuje 30-letnico prve izvedbe. Letošnja dirka bo sicer 29. po vrsti, saj je zaradi epidemioloških razmer enkrat odpadla. Kolesarji se bodo po slovenskih cestah zapeljali med 14. in 18. junijem.

Postojna v zelenih navijaških barvah

Občina Postojna, ki se bo v prihodnjih dneh odela v zelene navijaške barve, vzdušje pa bodo stopnjevali skupaj s številnimi lokalnimi deležniki, bo kolesarski spektakel gostila v petek, 16. junija, ko bo tu potekal cilj 3. etape dirke. Organizatorji opozarjajo, naj občani in obiskovalci upoštevajo navodila in izkažejo strpnost ob morebitnih prometnih zagatah.

Priložnost za vse kolesarje

Kot je na novinarski konferenci izpostavil organizacijski direktor Dirke po Sloveniji, Bogdan Fink, bo trasa 3. etape zelo razgibana, tukaj bo že zaznati prednost najboljših kolesarjev, ki se bodo potegovali za končno zmago. Na Dirki bodo nastopili uveljavljeni slovenski kolesarji Matej Mohorič, Luka Mezgec in Domen Novak, zagotovo pa bo to tekmovanje priložnost tudi za vse druge slovenske fante, ki morda sicer ostajajo v senci prepoznavnih imen. »Želim si, da bi kolesarski spektakel spodbudil občane k navijaštvu, saj s tem vzdušjem dajemo pozitiven vtis naše države,« je dejal Fink.

  1. junija bodo kolesarji večkrat na postojnskih cestah

Letošnja trasa bo najboljše kolesarje svetovnega merila preko naše občine popeljala kar trikrat, in sicer čez naših enajst krajevnih skupnosti. Trasa kolesarje namreč pelje preko Planine (12:15) v Postojno (12:30) po Ljubljanski in Titovi cesti proti Rakitniku (12:35), Prestranku (12:37) ter nato proti Pivki (12:44), Knežaku (12:56), Šembijam (13:01) in Ilirski Bistrici (13:09). V Ilirski Bistrici zaokrožijo in se preko Podstenja (13:27), Šembij (13:31), Knežaka (13:35) in Pivke (13:47) vračajo v Postojno. Nato mimo Prestranka (13:54) v Orehek (13:59), v Hruševju (14:04) zavijejo na regionalno cesto ter mimo Dilc in Hrašč nazaj v Postojno na Tržaško cesto (prvo prečenje cilja ob 14:15). Po prečenju cilja zavijejo nazaj na Ljubljansko cesto proti Planini (14:27), kjer zavijejo v smeri Strmce, čez Lohačo, Studeno in se mimo Prepiha (14:38) in Postojnske jame (14:45) bližajo cilju. Iz Jamske ceste zavijejo na Kosovelovo (14:46) in nato po Tržaški proti cilju (14:48-15:25). Zapisana časovnica predvideva najhitrejši možen prihod kolesarjev in lahko nekoliko odstopa.

Parkiranje nekoliko oteženo

Parkiranja v postojnski občini bo v času 3. etape dirke nekoliko oteženo. Kot so povedali organizatorji bo odprta polovica parkirišč pri Primorki, možno pa bo parkirati pri pokopališču in v okolici trgovskih centrov.

Premične zapore v občini pričakujemo med 11.45 in 18.00, in sicer se približno pol ure pred prihodom kolesarjev cesta zapira za ves promet.

Zaprta bo Tržaška cesta, popolna zapora ciljne ravnine (med križiščem Jamske in Kosovelove ulice ter po Tržaški cesti do križišča Tržaške s Cesto v Log) bo od četrtka, 15. junija, od 18. ure do petka, 16. junija, do 18. ure.

Bodite del navijaškega vzdušja tudi vi!

Občina Postojna bo priljubljen kolesarski dogodek, ki si ga je na programih Eurosporta ter s prenosi na RTV Slovenija v petih letih ogledalo več kot 46 milijonov obiskovalcev in gledalcev, tudi letos izkoristila za promocijo svoje turistične destinacije ter povezovanje lokalne skupnosti. Prenos Dirke po Sloveniji bo namreč na več kot 130 svetovnih kanalih. Skrbno zasnovano dogajanje, ki ga skupaj z lokalnimi deležniki snujejo že pol leta, že dober mesec napoveduje kolesarski spektakel, v navijaškem slogu pa se bo v naslednjih dneh le še stopnjevalo. Želimo si, da navijaško vzdušje začutite tudi vi. Na to vas bodo v prihodnjih dneh opominjale zelene zastave, zelene osvetlitve, kolesa v okolici, nova skulptura, ki jo izdeluje SGLZŠ, zelene promocijske majice in zastavice, letaki našega pestrega dogajanja.

Etapni pokal Dirke po Sloveniji je že na ogled

Občina Postojna bo tudi letos najboljšemu kolesarju 3. etape Dirke po Sloveniji predala etapni pokal, ki je zasnovan iz prepoznavnih elementov našega kraja (apnenec, človeška ribica, Kras). Izdelal ga je lokalni obrtnik Brane Jurca. Unikatni etapni pokal je skrbno shranjen v TIC galeriji, kjer si ga lahko ogledate in se z njim fotografirate vse do 16. junija, ko bo na zmagovalnem odru v Postojni podeljen zmagovalcu 3. etape.

Občina Postojna / Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja