Obvestilo

Predlog proračuna v prvem branju potrjen

Logaški svetniki so na tretji seji  potrdili predlog proračuna v prvem branju. Potrdili so tudi Investicijski program za kanalizacijo Laze in pooblastili župana, da potrjuje morebitne spremembe in dopolnitve tega programa. Mesečna vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2015 znaša 0,00020 evra v enaki višini za vse zavezance, so sklenili svetniki.

Logaški proračun za leto 2015 predvideva 18.500.492 evrov prihodkov in 19.610.492 evrov odhodkov in je, kot je dejal župan Berto Menard, optimističen. Občina Logatec bo potemtakem ustvarila  proračunski primanjkljaj v višini  1.110.000 evrov. Proračun je po županovih besedah uravnotežen in razvojno naravnan, čeprav se nekateri razpravljavci s slednjim niso strinjali. Dejstvo pa, seveda, je, da je želja in potreb več, kot jih je mogoče uresničiti, sredstev pa vedno manj.  Zainteresirani lahko pisne predloge in pripombe do 5. januarja 2015 posredujejo županu.

Po mnenju Ladislave Furlan, SDS, bi bil proračun razvojno naravnan tedaj, ko bi predvidel večje investicije, ki bi zagnale tudi gospodarstvo,  razmisliti pa bi morali o programih, s katerimi bi pridobili nova sredstva. Janez Nagode, SLS je predlog ocenil kot skrbno pripravljen dokument, a na nekaterih mestih preobsežen in slabo razumljiv.  Po njegovem mnenju mnogi odhodki niso varčevalno naravnani, skoraj štiri  milijone prihodkov pa je vprašljivih.  Več pojasnil k posameznim postavkam je pogrešala tudi Anja Sedej, SMC, ki je bila kritična tudi do povečevanja sredstev za delovanje občinske uprave.

Prebivalci Laz pa bodo, kot kaže, končno dobili kanalizacijo. Kot je povedal projektant Miran Komac, gre za fekalno kanalizacijo, tako imenovani gravitacijsko-tlačni vod, predvidenih je pet črpališč odpadne vode.  Cena investicije naj bi bila 1,5 milijona evrov z ddv, pri čemer bodo morali nekaj sredstev prispevati tudi krajani sami. Sicer gre za občinsko investicijo, saj je projekt premajhen, da bi bil sofinanciran iz kohezije. Janez Ovsec, NSi, je ob tem opozoril, da bi bilo treba pripraviti grobo oceno stroškov za občane, da ne bo prišlo do take situacije kot v Gorenjem Logatcu.

Po seji so se svetnice in svetniki  z županom zadržali na prednovoletnem sprejemu.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja