Obvestilo

Pregledna razstava v cerkniški knjižnici – poklon cerkniškemu slikarju Maksimu Gaspariju

V počastitev 140-letnice rojstva slikarja Maksima Gasparija in začetek dogodkov v letu 2023, ki ga je Občina Cerknica proglasila za Gasparijevo leto, so v Knjižnici Jožeta Udoviča Cerknica na pobudo Roberta Kužnika in Studia Zibka ter knjižnice odprli razstavo eksponatov, ki so na razstavi so večji del iz Domoznanskega oddelka cerkniške knjižnice in iz zasebnih zbirk ter se tako poklonili svojemu velikemu rojaku.

Gasparijevo življenje skozi razstavo

Razstavljena dela zajemajo vsa obdobja Gasparijevega življenja, od otroških let v Selščku pa do pozne starosti v Ljubljani. Zanimivi so predmeti iz zasebnih zbirk, razglednice iz serije Vojska v slikah, narodno buditeljske in druge, opreme in ilustracije knjig, reprodukcija slike Gorenjska svatba, nekaj predmetov Gasparijevih osebnih predmetov, pisma, dokumenti in drugo.

Pri pripravi razstave smo sodelovali iz KJUC Marija Hribar in Katarina Skuk, zasebni zbiratelji in Robert Kužnik (Studio Zibka).

Razstava o slikarju Maksimu Gaspariju bo odprta vse do 11. februarja 2023, v času odprtja Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica.

Prihaja monografija o Gaspariju

Studio Zibka pa medtem že snuje nove projekte. Tako bo v četrtek, 26. januarja, ob 18. uri v Kulturnem domu Cerknica predstavitev monografije Maksim Gaspari – Iz naroda za narod, avtorja Roberta Kužnika iz Studia Zibka, Cerknica. Kužnik bo sodeloval tudi na proslavi v počastitev kulturnega praznika, ki bo namenjen cerkniškemu slikarju. Skozi vse leto v knjižnicah po Sloveniji predstavitve monografije Maksim Gaspari.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

 

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja