Obvestilo

Preko resnice do sožitja

Dr. Jože Možina, zgodovinar, novinar, voditelj in avtor številnih dokumentarnih filmov je v Narodnem domu v Logatcu predstavil svojo novo knjigo, Slovenski razkol, predavanje, 11. po vrsti v okviru Nikolajevih srečanj pa je pritegnilo izjemno pozornost logaškega občinstva.

»Poznavanje zgodovine ni zapravljanje časa za preteklost, temveč investicija v prihodnost,« je uvodoma dejal dr. Možina, ki v knjigi odstira tančice z enega najobčutljivejših poglavij naše polpretekle zgodovine, obdobja druge svetovne vojne, ki je močno zaznamovalo tudi logaško pokrajino. Kot je povedal Možina, o tem obdobju obstajajo številna zgodovinska dela, ki pa niso strokovna, ker izhajajo iz ideologije.

Obsežno delo, ki temelji na številnih virih, odlikuje tudi bogata oprema v smislu obilice grafičnih ponazoritev. Med drugim avtor v knjigi ugotavlja, kdo je bratomorni spopad začel, kaj je vzrok in kaj posledica pogosto nerazumnih dejanj, ki so še najbolj prizadela prav podeželje.

Kako torej naprej? »Smisel vsega raziskovanja je napredek. Samo preko resnice bomo prišli do sožitja v slovenskem narodu,« pojasnjuje Možina.

Besedilo in foto: Uroš Gutnik in Blanka Markovič Kocen

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja