Obvestilo

Premalo zagnanosti in ambicij

Ta vikend bo v Cerknici humanitarno naravnan. V okviru projekta Človek človeku, katerega pobudnik je Notranjski regijski park, se bo odvila vrsta prireditev v podporo delavcem nekdanjega paradnega konja slovenske lesarske industrije, Bresta, ki je kot mnoga druga podjetja v branži klavrno končal.

O krivcih in razlogih, zakaj podjetje ni uspelo, pa niso razpravljali na včerajšnji okrogli mizi, saj je bil večer namenjen oceni stanja na področju gospodarstva in iskanju novih razvojnih priložnosti. Za omizjem so svoje poglede soočili Marko Rupar, župan Občine Cerknica, Meta Zalar, direktorica DS Smith Rakek, Damjan Krajc, direktor Eurobox, Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine, Matej Feguš, direktor podjetja Donar, Igor Gornik, direktor podjetja Elgoline, Matjaž Štefan, direktor podjetja Alpod in Jošt Rupnik, direktor Ebmpapst Slovenija.

Gospodarstveniki so se strinjali, da je Slovenija majhen igralec v svetovni trgovini z lesom, zato bi morala biti njena konkurenčna prednost prodaja izdelkov visoke dodane vrednosti. So pa izrazili zaskrbljenost, da zlasti pri mladih ne zaznavajo interesa in ambicij. »Dandanes bi vsi hodili v službo in ne na delo,« je dejal Rupnik. S težavami pri iskanju kvalitetnih delavcev, zlasti tehničnih poklicev, pa naj bi se soočali v vseh omenjenih podjetjih. Da zanimanja za gospodarske teme ni veliko, je pokazala tudi skoraj prazna dvorana cerkniškega kulturnega doma. Kot je povedal Matjaž Štefan, velikokrat preveč pričakujemo od občine in države, vse premalo pa v smeri kariernega uspeha naredimo sami.

Danes bodo z zbiranjem sredstev nadaljevali na različne načine, vse od dobrodelne dražbe likovnih del, tržnice in športnih aktivnosti pa do predstave Moški so z Marsa, ženske so z Venere z izvedbi Denisa Avdića, od katere bodo šla vsa zbrana sredstva za pomoč delavcev.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja