Obvestilo

Premiera dokumentarnega filma o Planinskem polju navdušila obiskovalce

Včeraj je svojo premierno predstavitev, ob navzočnosti številnih obiskovalcev v Kulturnem domu Postojna doživel nov dokumentarni film o Planinskem polju, ki je nastal v okviru projekta KRAS.RE.VITA. Gre za izjemne prizore narave, rastlinskega in živalskega sveta ter pojavov, ki prikazujejo edinstvenost in živost pokrajine, s katero se lahko ponašamo, predvsem pa se zavedamo njenega pomena v smislu odgovornega ravnanja, da te izjemnosti uživamo, a hkrati skrbno ohranjamo.

Vodilni partner projekta, ki se je začel konec leta 2017 in je podaljšan še v leto 2022, je bil Javni zavod Notranjski regijski park. Drugi partnerji v projektu so bili še Zavod RS za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Zavod Znanje Postojna ter občini Postojna in Logatec. Projekt sofinancirata Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Kot je v svojem nagovoru izpostavil vodja Notranjskega muzeja Postojna (Zavod Znanje Postojna), tudi gostitelj včerajšnjega dogodka, mag. Slavko Polak je bil cilj projekta izboljšati stanje ciljnih habitatnih tipov in vrst na Natura 2000 območju Notranjski trikotnik, ki zajema območji Cerkniškega jezera in Planinskega polja. »V okviru projektnih nalog Zavoda Znanje Postojna je bilo v organizacijski enoti Notranjski muzej delo osredotočeno predvsem na prizadevanja za izboljšanje stanja ohranjenosti habitatov vrst navadni netopir (Myotis myotis), travniška morska čebulica (Scilla litardierei) ter ptic kosec (Crex crex) in pisana penica (Sylvia nisoria). Glavnina izvedenih ukrepov bo pozitivno vplivala tudi na druge ogrožene živalske in rastlinske vrste, ki živijo na teh območjih.«

V projektu so bile izvedene tudi interpretativne in izobraževalne aktivnosti, ki bodo prispevale k večji prepoznavnosti Planinskega polja, tako pri nas, kot tudi v tujini. Na območju je po obstoječih javnih poteh vzpostavljena interpretacijska učna pot. Občina Postojna ureja interpretacijsko izobraževalno središče v obnavljajočem Ravbarjevem stolpu v Planini. Občini Postojna in Logatec sta načrtovali in deloma že uredili več počivališč in parkirišč za obiskovalce. Dokončana je tudi zgibanka o naravi Planinskega polja namenjena obiskovalcem, ki je tiskana tudi v angleški različici. Prav tako je izdelan dokumentarni film o naravi Planinskega polja. Prav slednji je navdušil obiskovalce včerajšnjega dogodka, katerega osrednji gost je bil njegov ustvarjalec, profesionalni fotograf in priznani filmski ustvarjalec Matej Vranič.

»Če iskreno povem, sem Planinsko polje do nedavnega zelo slabo poznal in ga občasno obiskoval s fotoaparatom samo takrat, ko je Unica prestopila bregove, saj je v tem obdobju pokrajina dobila zelo nevsakdanjo podobo, ki spominja na potopljeni gozd redkih in mogočnih dreves. Šele, ko sem dobil priložnost, da lahko posnamem naravoslovni film o tem kraškem polju, sem dejansko spoznal, koliko zanimivosti in pestrosti živalskega ter rastlinskega sveta se skriva na širnih planjavah in v bližnji okolici.  Vsak letni čas ponuja svojevrstne zanimivosti in vsakdo lahko najde ali doživi kaj zanimivega ter osupljivega v tej pokrajini. Upam,  da smo s tem filmom vsaj malo odstrli nekaj izjemnih posebnosti, ki jih skriva ter ga nekoliko približali širši publiki. Ko boste naslednjič drveli po avtocesti proti Primorski, se za hip ustavite ob Planinskem polju… ne bo vam žal.« Matej Vranič, avtor dokumentarnega filma.

18-minutni dokumentarni film z naslovom Notranjski trikotnik – Planinsko polje, ki ima tudi različico z angleškimi podnapisi ter krajši dvo minutni promocijski spot bo namenjen turistični promociji Planinskega polja. Njegovo predvajanje je predvideno v interpretacijsko izobraževalnem središču, ki ga ureja Občina Postojna v obnovljenem Ravbarjevem stolpu pri Planini. Do zaključka obnove Ravbarjevega stolpa bo film na ogled v Notranjskem muzeju Postojna. Krajši dvo minutni promocijski spot bo viden na vseh dostopnih kanalih, s katerimi upravljajo partnerji projekta. Dokumentarni film je nastal v sklopu kohezijskega projekta Kras.Re.Vita, ki ga je sofinancirala Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

Foto Atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Poletni glasbeni festival Cantabile: v soju luči in čudovite glasbe

V četrtek, 27. junija 2024, ob 20.30, se bo v Logatcu začel že 11. poletni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja