Obvestilo

Prenovljena postojnska urgenca odprla vrata

Spričo vse več nujnih posredovanj ob nesrečah, poškodbah in boleznih je bila prenova urgence poleg novega gasilsko-reševalnega doma ena prednostnih nalog postojnske občine oz. njenega aktualnega vodstva. Z novim reševalnim vozilom na štirikolesni pogon bodopostojnski reševalci  še hitrejši in učinkovitejši.

Sedanja stavba zdravstvenega doma, ki je bila izgrajena leta 1979, je leta 2014 dočakala celovito energetsko sanacijo. Lega zdravstvenega doma, ob avtocesti in lokalne potrebe pa  so že vrsto let klicale tudi k prenovi prostorov nujne medicinske pomoči.

Desetletje za prenovo

Na obnovo prostorov Nujne medicinske pomoči so v Postojni čakali celo desetletje, predvsem zaradi zagat s cestno-prometnim režimom in novim pravilnikom o NMP. Prvi je bil urejen pred nekaj leti, pred dvema letoma pa so dočakali tudi omenjeni pravilnik o NMP, ki predvideva, da bo Postojna postala satelitski center urgentnega centra v Ljubljani.  To pomeni, da morajo zagotoviti 24 ur dve ekipi reševalnih vozil, v katerih sta voznik in reševalec spremljevalec in 24-urno dežurstvo zdravnika.  Ti kadri so zagotovljeni.

»Zdravstveni dom dr. Franca Ambrožiča že vrsto let skrbi za dobro zdravje občanov občin Pivka in Postojna. Pacienti, ki so v zdravstveni oskrbi zavoda, pa prihajajo tudi izven občinskih meja občin ustanoviteljic,« je med drugim dejala Irena Vatovec, direktorica zdravstvenega doma, preden sta navzoče pozdravila in izrazila zadovoljstvo z dokončano investicijo tudi župana občin Postojna in Pivka Igor Marentič in Robert Smrdelj.  »Ker želimo, da bi zdravstveni dom ostal ena najbolj cenjenih ustanov na področju primarnega zdravstva, prepoznaven po odličnosti, kakovosti in zglednem odnosu do občanov, skrbimo, da je takšno tudi njegovo ogrodje,« je še dodala Vatovčeva.  Investicijo za gradbena dela v višini 648 tisoč evrov sta zagotovili obe občini, Zdravstveni dom Postojna pa je poskrbel za medicinsko in ostalo opremo v vrednosti približno 200 tisoč evrov.

Številne nove pridobitve

Med novimi pridobitvami je sodobna prerazporeditev prostorov, katere glavni cilj je pridobitev časa, dodaten večji prostor, ki bo nudil možnost opazovanja pacientov, ustrezni prostori za male operacijske posege (na sliki spodaj), mavčarna … Pomembna pridobitev je tudi manjša operacijska dvorana, ki je opremljena po sodobnih standardih, v katero bodo vnesli nove vsebine z možnostjo trženja. Namenjena bo tistim posegom, ki ne zahtevajo splošne anestezije.

Novo reševalno vozilo

Posebne pozornosti je bilo na današnji otvoritvi deležno novo reševalno vozilo, saj so reševalci občinstvu prikazali pravo reševalno akcijo, ob kateri smo videli, kako zelo pomembna je sodobna oprema in kako v resnici šteje prav vsaka sekunda.

Ker morajo v postojnskem centru NMP po novem pravilniku zagotoviti dve reševalni ekipi 24 ur, potrebujejo tri  vozila, zato so se ob obstoječem voznem parku srečevali s številnimi težavami. Junija so uspeli pridobiti in opremiti novo reševalno vozilo v vrednosti 125 tisoč evrov za sam avtomobil, skoraj še enkrat toliko pa je stala opfrema. Dve tretjini sredstev sta prispevali občini Postojna in Pivka, eno tretjino pa je moral zagotoviti Zdravstveni dom Postojna. Del obveznosti zdravstvenega doma smo poravnali iz večje donacije, ki jo je zagotovila Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS).

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja