Obvestilo

Prenovljeni Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je vnovič odprl vrata

Prvo februarsko soboto so v Pivki obeležili pomemben dogodek – ponovno odprtje vrat Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer. Pred dobrim desetletjem, 27. septembra 2013, ob svetovnem dnevu turizma, so prvič odprli vrata Ekomuzeja, s čimer so začeli pripovedovati zgodbo o naravi in življenju na tem posebnem koščku sveta.

Župan Robert Smrdelj, direktorica Zavoda za turizem Jana Gržinič,  vodja Krajinskega parka Tadej Kogovšek ter dolgoletni vodnik v Ekomuzeju Andrej Godina, so obiskovalce nagovorili. Prireditev je povezovala Marjana Grčman, Jaka Furlan iz 7. razreda OŠ Pivka pa je interpretiral zgodbo o tem, čigavo je (ali bi moralo biti) Petelinjsko jezero.

Sprehod do čarobnega Petelinjega jezera

Uradnem delu je sledil ogled prenovljenega Ekomuzeja, potem pa še voden sprehod do Petelinjskega jezera, ki je bilo čudovito – polno vode in zamrznjeno.

Domača kulinarika in glasba do sončnega zahoda

Domača marenda je obiskovalcem ponudila tipično lokalno hrano – krompir v zevnici in slaščice, Branko Česnik je rezal pečen pršut, nemškovske gospodinje pa so tudi pripravile nekaj sladkega. Za glasbeno vzdušje so poskrbeli fantje iz ansambla Ikebana. Dan se je zaključil s prekrasnim sončnim zahodom, ki je bil dodaten vrhunec dogodka.

Izboljšano doživetje za obiskovalce

Pri prenovi Ekomuzeja so posebno pozornost namenili vsebini in novim pristopom v interpretaciji ter zagotavljanju popolne dostopnosti za gibalno ovirane osebe. Po zaključku prenove Ekomuzej Pivških presihajočih jezer ponuja izboljšano doživetje za obiskovalce ter še bolj poudarja pomen ohranjanja narave tega izjemnega območja.

700 000 evrov vreden projekt

Gradbena dela so se pričela konec januarja 2023 in so zajemala obsežno obnovo obstoječega objekta, dozidavo prizidka, ureditev okolice z razgledno ploščadjo ter različna obrtniška dela. Izvajalec gradbenega dela je bilo podjetje Komunala Sežana d.d., izvajalec opreme pa GEAart d.o.o. Skupna vrednost projekta je znašala 700.000 evrov. Celoten projekt je bil izveden v sodelovanju med Občino Pivka ter sofinancerjema, Republiko Slovenijo in Evropsko unijo preko Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA.

Ekomuzej Pivških presihajočih jezer je odprt za obiskovalce ob sobotah in nedeljah od 10. do 16. ure. Ekomuzej bo odprt tudi ta četrtek, 8. februarja ob kulturnem prazniku, od 10. do 16. ure. Vnaprej najavljene skupine lahko Ekomuzej obiščejo po dogovoru. Še posebej pa vabijo vse občane občine Pivka, da izkoristijo prost vstop v Ekomuzej. Vse informacije o odpiralnih časih in dogodkih lahko spremljate na spletni strani www.pivskajezera.si.

Ekipa KPPPJ / Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja