Obvestilo

Prenovljeni zbirni center v Cerknici za še boljšo ekološko ozaveščenost

V Cerknici so včeraj slovesno odprli prenovljeni zbirni center za ravnanje z odpadki, namenjen ločenemu zbiranju in začasnemu hranjenju odpadkov. »Projekta smo se lotili, da bodo ljudje bolj ekološko ozaveščeni in bo soseska lažje dihala,« je ob odprtju med drugim dejal cerkniški župan Marko Rupar.

Cerknica – »Tudi ločevanje je lahko prijetno,« je bil slogan, ki smo se mu udeleženci včerajšnjega odprtja prenovljenega zbirnega centra od srca nasmejali, ko pa je vanj izven uradnega delovnega časa pripeljal občan s prikolico, polno dračja, češ da mu je mama rekla, naj pohiti, saj na komunali delajo do 17.30, se je izkazalo še kako resnično. Še zlasti, če vemo, da Komunala Cerknica ob petkih ob 15.00 zaključuje delovni teden. A so ga ob posebni priložnosti vseeno sprejeli.

Zbirni center, ki sodi v okvir cerkniške komunale, deluje že od leta 2006, letos pa so začeli njegovo sanacijo, ki je zajemala 2.775 kvadratnih metrov manipulacijskih površin. Prenova je obsegala asfaltiranje obstoječih makadamskih in  preplastitev obstoječih asfaltnih površin, uredili so odvajanje meteornih vod prek skupnega lovilca olj, zgradili protihrupno ograjo med stanovanjskimi bloki in zbirnim centrom ter protipoplavni varovalni zid za čistilno napravo. Vrednost celotne naložbe je dobrih 200 tisoč evrov, izvajalec pa je bilo Javno podjetje Komunala Cerknica, ki je delo zaključila v začetku tega meseca.

PO besedah direktorja JP Komunala Cerknica Antona Kranjca se v zbirnem centru letno zbere več kot 4.000 ton odpadkov, v minulem letu na primer kar 4.168 ton. Od tega je več kot polovica mešanih komunalnih odpadkov, velik del pa predstavlja mešana embalaža, kot tudi les in pohištvo oziroma lesena embalaža. »Skrb za čisto in urejeno okolje mora postati ena najpomembnejših nalog vsakega izmed nas, saj že čutimo posledice neodgovornega ravnanja z okoljem. Prvi in najpomembnejši cilj ločevanja odpadkov je, da ne končajo na odlagališču, temveč se vrnejo v predelavo in ponovno uporabo,« je ob odprtju med drugim poudaril Kranjc.

Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

20160930_161828

20160930_160943

20160930_160159

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja