Obvestilo

Prepišno izročilo v novi knjigi Milana Trobiča

Logatec – Novinar in etnolog Milan Trobič je izdal že tretjo monografijo, knjigo Še vedno na prepihu, ki je povezana z izročilom ljudi iz krajev med Logatcem in Črnim vrhom ter Rovtami in Uncem, njena predstavitev pa se je odvijala 15. marca v veliki dvorani Narodnega doma v Logatcu. Obsežno delo, ki ga je na terenu zbiral skoraj tri desetletja, vsebuje 705 zgodb, ki so tematsko razdeljena na posamezna poglavja – pravljične, bajčne, strašljive, razlagalne, legende, zgodovinske, roparske, socialne, etnološke, anekdote in šaljive.

Kot je v uvodnem nagovoru poudaril župan Berto Menard, bo zahvaljujoč Trobiču in njegovemu neumornemu raziskovanju izročilo ostalo tudi zanamcem, ki se bodo ob prebiranju zgodb lahko poučili o delu, mišljenju, verovanju, običajih in življenju naših prednikov v najširšem smislu. Knjiga je ob pomoči Občine Logatec izšla v zbirki Inštituta za slovensko narodopisje, Glasovi, na prireditvi pa je delo in  njenega avtorja podrobneje predstavila predstojnica Inštituta, Ingrid Slavec Gradišnik.

Zaznamovan s Planino in njeno okolico

Trobič je želel knjigo izdati že pred 15 leti, ker pa je v današnjih časih izdajati knjige težko in zapleteno, je moral na ta trenutek še nekaj časa čakati, za kar mu ni žal, saj je v tem obdobju raziskal še marsikateri teren. Predvsem v okolici Planine proti Uncu, kjer je preživel svoja otroška leta, ti kraji pa so ga s svojim bogatim izročilom zaznamovali za vse življenje. Le kateremu otroku ne bi ob pogledu na Ravbarjev stolp in ruševine med drugo svetovno vojno požganega gradu Hošperk začelo srce hitreje biti!

V pogovoru z moderatorjem prireditve, Janom Mihevcem, smo izvedeli še marsikatero podrobnost, ki je utirala pot do izdaje knjige, kot tudi prisluhnili nekaterim od številnih zgodb, ki so jih v mnogočem zaznamovali furmanstvo, nepregledni gozdovi, predvsem pa prehodnost območja in posledično stalne spremembe – edina stalnica v teh krajih. Ob vsem tem pa se avtor zaveda, da brez številnih sogovornikov in njihove pripravljenosti deliti svoje spomine in večplastnost, knjige ne bi bilo.

Strokovni prispevki – doprinos k celovitosti knjižnega dela

Knjigo so s strokovnimi prispevki soustvarili tudi Bibijana Mihevc – geografski opis, Mira Hodnik – zgodovinski oris, Gvido Komar – razvoj organizirane kulture, Alen Albin Širca – narečja in govori med južnimi obronki rovtarskega hribovja in Planinskim poljem, Širca je prispeval tudi izčrpen slovarček logaškega govora, posebno noto pa dajejo knjigi tudi hudomušne ilustracije logaškega slikarja Mitje Milavca.

Novinar in etnolog Milan Trobič je poleg ostalega raziskovalnega dela tudi avtor knjig Furmani po cesarskih cestah skozi Postojnska vrata, ki je izšla v letu 2003, dve leti kasneje pa še delo Po Krpanovih sledeh, v kateri raziskuje fenomen kontrabanta, ki se mu je posvečal v svoji doktorski nalogi.

Besedilo in foto: Saša Musec Čuk

 

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja