Obvestilo

PREŠERNIANA – poklon našemu največjemu pesniku Dr. Francetu Prešernu

»Ta veseli dan kulture« se je zaključil v Knjižnici Logatec v prešernem vzdušju ob branju pesmi iz knjižice, ki ima prostor v vsaki hiši v naši deželi iz Poezij dr. Franceta Prešerna. Za vzdušje so tretjega decembra zvečer poskrbeli člani Literarnega društva Zeleni oblaki in  citrarka Urša Sajovic, ki je večer pričela, kako drugače, kot z našo himno, s Prešernovo Zdravljico.

Druga Urška, Orešnikova, pa je nagovorila obiskovalce v imenu knjižnice.  Marcel Štefančič je ta večer spretno povezoval posamezne člane druščine, ki so najprej prebrali eno od Pesnikovih pesmi, nato pa dodali pesem, katera se jim je ob tem utrnila.

Ob Orglarčku se je Vandi Lavrič porodila pesem o mladini, Ani Balantič je bila blizu Prva ljubezen, šesto od sedmih Gazel je prebrala Branka Novak. »Sonetni venec, Mojstrovina, ki je ni najti v sodobnem svetu, pesem, ki je posvečena dvema Prešernovima ljubeznima- o eni govori magistrale, druga pa je domovina,« je dejal moderator Marcel, potem pa dal besedo Bojani Levinger, ki je tudi spregovorila o ljubezni. Na pesem Hčere svet je svojo Rožnato pesem prebrala Barbara Bezek-Rot. Jože Omerzu, ki se mu je ob sonetu Od veselega časa, utrnila zabavna zgodba, pa je le to podal v nevezani besedi. Mateja Hajdinjak pa ni interpretirala Prešernove Lepe Vide, ampak parodijo nanjo, ki jo je v svet poslal Boštjan Gorenc – Pižama.

Večer je Marcel Štefančič zaključil z mislijo, da poezija dr. Franceta Prešerna živi v slovenskem življu in bo živela večno. Zahvalil se je vsem, ki so se tega dogodka udeležili, vodstvu Knjižnice  Logatec, ki je ponudila svoje prostore in poskrbela za okrepčilo, Občini Logatec, ki je dodala del sredstev.

Ob koncu  je spregovoril še  Primož  Sark: »Ko se je France Prešeren 3.decembra 1800 rodil, nihče ni vedel zanj, ko pa je 8. februarja, 49 let pozneje,  umrl, so ga poznali vsi. Zato na ta dan slavimo nekaj, kar je dopolnjeno.« Primož je Knjižnici Logatec v zahvalo za to, ker mu vse leto podarijo njihov čas,  podaril najnovejšo knjigo Amalije Jelen Mikše Vražji Grižljaj.

Besedilo in foto: Brane Pevec

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja