Obvestilo
Napad v Bruslju. Foto: 24ur.com
Napad v Bruslju. Foto: 24ur.com

Pretresljivo: v Bruslju ranjen diplomat iz Cerknice

Belgijsko prestolnico so zjutraj pretresli bombni napadi. Belgijske oblasti so potrdile, da je šlo za teroristične napade. Med ranjenimi je tudi slovenski diplomat iz Cerknice, ki okreva v bolnišnici in je izven življenjske nevarnosti.

Eksploziji na glavnem bruseljskem letališču Zaventem sta odjeknili kmalu po 8. uri v hali za odhode. Kot je potrdilo belgijsko tožilstvo, je eno od eksplozij najverjetneje sprožil samomorilski napadalec.

Stavbo letališča so po eksplozijah izpraznili, vse polete odpovedali, potnike pa pozvali, naj ne prihajajo na območje letališča. Do srede, do 6. ure zjutraj, letališče ostaja zaprto..

Uro kasneje je eksplozija odjeknila v evropski četrti na postaji podzemne železnice Maelbeek. Ob tem poročajo o 15 smrtnih žrtvah in več deset ranjenih.

Slovenski diplomat izven življenjske nevarnosti

V eksploziji na postaji podzemne železnice je bil ranjen tudi slovenski diplomat, ki je bil v času napada na poti v službo. Odpeljali so ga v bolnišnico, zunanji minister Karl Erjavec pa je zagotovil, da diplomat ni v smrtni nevarnosti.

Ranjeni Slovenec v Bruslju je Rudolf Kaniški, doma iz Cerknice, svetovalec za policijsko sodelovanje in Schengen na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU. Gre za  izkušenega strokovnjaka, nekdanjega cerkniškega policista in nekdanjega kandidata za direktorja slovenske policije. Med drugim je bi Kaniški tudi slovenski predstavnik v Interpolu.

Slovencem odsvetujejo potovanja v Bruselj

Sicer na MZZ nimajo podatkov o tem, da bi bil med žrtvami v Bruslju še kakšen slovenski državljan. Slovencem odsvetujejo potovanja v Bruselj, že prisotnim pa svetujejo omejitev gibanja po mestu in izredno previdnost.

V Bruslju naj bi po dostopnih podatkih delalo in živelo približno 3000 Slovencev, od tega okoli 580 v ustanovah EU, je povedal veleposlanik Slovenije pri EU Rado Genorio.

Odzivi na napade se vrstijo od vsepovsod. Teroristične napade ostro obsoja tudi Slovenija.

Poostreni varnostni ukrepi

Bruselj so sicer zadnji podobni napadi pretresli pred slabima dvema letoma. Maja 2014 je islamist Mehdi Nemmouche v napadu na judovski muzej ustrelil štiri ljudi. Nemmoucha, ki je francoski državljan, so kasneje aretirali v Franciji.

Medtem pa so po napadih v Bruslju varnostne ukrepe poostrili tudi v več drugih evropskih državah.

Napadi so prizadeli tudi slovenskega nacionalnega letalskega prevoznika Adria Airways, katerega jutranji let proti Bruslju so preusmerili v Liege. Prilagodili so tudi nadaljnji vozni red, v teku pa so vse aktivnosti skrbi za potnike, so zagotovili.

Iz 24UR.com: Pogovr z ranjenim slovenskim državljanom (Rudolf Kaniški). Napad v Bruslju. Foto: printscreen / 24ur.com
Iz 24UR.com: Pogovr z ranjenim slovenskim državljanom (Rudolf Kaniški). Napad v Bruslju. Foto: printscreen / 24ur.com

Rudolf Kaniški, ki ga je napad doletel med vožnjo na delo, je za oddajo 24 ur  v telefonskem pogovoru spregovoril o današnjih občutkih ter povzel jutranje dogajanje. Dejal je, da je bilo “tako, kot na fronti” ter nadaljeval kako je bilo med vožnjo v vagonu, “kar naenkrat vidite pred seboj eksplozijo, pojavi se klasična rumena barva, pritisk vas vrže po tleh, temno je, nato je veliko dima, ljudje začnejo kričati… Gledaš kje si in začneš razmišljati o tem, kako bi čimprej prišel ven…” Celoten pogovor lahko poslušate v videoposnetku na 24ur.com.

Ne spreglejte

Odprtje drsališča in prižig prazničnih luči zavrtela Praznično kolo Logatec

Nenavadno toplo zimsko vreme sinoči sicer ni šlo na roko organizatorjem ledene ploskve, je pa …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja