Obvestilo

Preventiva je tek na dolge proge

V Zdravstvenem domu Franca Ambrožiča Postojna so danes odprli Center za krepitev zdravja, ki pomeni sklepno dejanje zagotavljanja ustreznih in primerno opremljenih prostorov za nadgradnjo, razvoj in izvajanje preventivnih programov v primarnem zdravstvenem varstvu.

 Zdravstveni dom Postojna skupaj z Zdravstveno postajo Pivka, oskrbuje približno 22.000 občank in občanov Postojne in Pivke. Potrebe po konkretni nadgradnji preventivnih programov, vodstvo in ostali zaposleni, zaznavajo že dalj časa.

»ZD Postojna je v sodelovanju z občinama Postojna in Pivka letos pridobil evropski projekt Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih. S tem je vzpostavljen integriran Center za krepitev zdravja,« je v nagovoru povedal postojnski župan Igor Marentič. Skupna vrednost projekta znaša 552.000 evrov.

Za vsebinski del je sredstva pridobil Zdravstveni dom dr. Franca Ambrožiča Postojna (366.000 evrov), za investicijskega pa sta sredstva na razpisu pridobili občini Pivka in Postojna (186.000 evrov). Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje kohezijske politike v programskem obdobju 2014-2020.

Pivški župan Robert Smrdelj je ob odprtju med drugim izrazil željo, da bi se vsebine nadaljevale tudi po zaključku projekta, direktorica postojnskega zdravstvenega doma prim. Irena Vatovec pa je dejala: »Spodbujam vas, da začnete danes, kajti pot do zdravja je dolga in naporna.« Poudarila je, da imajo v Centru za krepitev zdravja poleg novozaposlenih tudi dobro opremljene prostore, dostopne tudi tistim, ki so gibalno ali slušno prizadeti, ter mamicam z dojenčki. »Skupaj z vami smo najsrečnejši zdravstveni delavci,« je dejala Vatovčeva, ki je odprtje Centra za krepitev zdravja označila kot novo poglavje preventivne dejavnosti. »Vstopamo v vaše domove, neposredno v delovno okolje, s pomočjo tolmača pa tudi k marginalnim skupinam.« Dodaten program so pripravili tudi za vrtce, osnovne in srednje šole.

»Naš cilj je aktiven pristop do uporabnikov. Z vizijo uspešne integracije projekta v redni program se zavedamo, da je preventivna dejavnost in spreminjanje življenjskega sloga prebivalstva tek na dolge proge. Rezultati niso hipni, pa vendarje vredno. Zdravje je neprecenljivi dar. Vsak korak šteje!« je ob predstavitvi ekipe sodelavcev poudarila vodja Centra za krepitev zdravja Ana Žužek Barle. Ekipo Centra za krepitev zdravja sestavljajo: Polona Strancar, Sindi Lisjak, Sintija Počkaj, Marija Bergoc, Tjaša Savkovič, Laris Hreščak, Katarina Fon in Mirjam Grmek. Žužek barletova je še oudarila, da posvetovalnice v lokalnih skupnostih izvajajo patronažne medicinske sestre. “uspešno pa  sodelujemo z Bolnišnico Postojna – nadgradili smo program Priprava na porod in starševstvo -med drugim z vadbo Fit v nosečnosti.”

 Besedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

 

 

 

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja