Obvestilo

Previdno pri gradnji oken

 

Sodobno okno je kompleksen izdelek, sestavljen iz različnih materialov, stekla, okovja, tesnil in dodatkov, kot so senčilo, komarnik, polička … To je element stavbe, pri katerem lahko z nakupom ali vgradnjo naredimo velike napake. Okno se razume kot celota, zato jih vsa solidna podjetja prodajajo skupaj z montažo, dodatki in zagotovljenim servisom. Šibek člen je še vedno montaža in obdelava obokenskega prostora, kar ilustrirajo tudi fotografije.

Soodvisnost okenskih elementov

Na kvaliteto vgrajenega okna vpliva veliko elementov. Opozorimo na bistvene, ki nam bodo – če jih ne bomo natančno dogovorili z izvajalcem pred podpisom pogodbe – dolgo časa grenili življenje. Veliko težavam se izognemo, če okna in zunanja vrata montiramo ravno z zunanjo linijo zidu. Špaleta je tako v celoti narejena iz toplotne izolacije, zato ni toplotnega mostu, notranji prostori bodo brez plesni. Če tega ne moremo, je treba toplotno izolirati tudi špalete z isto debelino kot preostalo fasado, ne pa z 2 cm XPS, kar je pogosta praksa. Spoj med oknom in zidom mora biti neprepusten za zrak. Zato so vsi stiki okenskega okvirja in zidu tesnjeni v treh ravninah, kot to določa RAL standard. Pri pasivnih hišah se okna s kovinskimi nosilci vgradi v toplotno izolacijski sloj izven obodne stene. Najpomembnejši elementi oken so:

  • Okvirji in krila. Prevladuje les, PVC, aluminij in kombinacije. Današnja okna – ne glede na material – ne »dihajo«.
  • Tesnjenje preprečuje toplotne izgube na dveh mestih. Tovarniško med okvirjem in krilom, drugo – med okvirjem in zidom – naredimo pri vgradnji.
  • Okovje. Zelo priporočamo dvo- ali večstopenjsko zvračanje (kipanje) ali paralelno odmično okovje. Včasih je uporabna tudi fiksna zasteklitev, ki okovja ne potrebuje.
  • Stekla. Izbiramo glede na toplotno in zvočno zaščito. Praviloma so trislojna stekla boljša od dvoslojnih.
  • Senčila. Senčilo je vedno med steklom in soncem, torej na zunanji strani okna. Idealno senčilo je dolg napušč.
  • Zunanje poličke. Ne glede na material jih vedno montiramo na toplotno izolacijo. Stik s špaleto mora biti gibljiv, saj se kovina ali kamen širi in krči.

Prezračevanje

Pogosto se za plesen v stanovanju krivi proizvajalce oken, ki pa v tem primeru niso krivi. Nova okna namreč izjemno dobro tesnijo, kar je dobro za energijo, slabo pa za kvaliteto zraka in velik delež vlage v zraku. Ne pozabimo, da štiričlanska družie  »proizvede« 10 – 15 litrov tekočine z normalnim bivanjem. Ta vlaga mora iz stavbe, zato je NUJNO prezračevanje na prepih vsaj trikrat na dan po 2 – 4 minute, optimalno je na tri ure. Če ne zračimo, se na toplotnih mostovih pojavi plesen. Popolnoma drugačen pristop je pri prisilnem prezračevanju, kjer za dober zrak poskrbi prezračevalni sistem z rekuperacijo.

Kam po pomoč?

Pri novogradnji ali obnovi mora lastnik poskrbeti za celotno stavbo. Zato je naložba v energetsko svetovanje daleč najboljša naložba. Na Vitri smo aktivni tudi v virtualnem svetu. Na portalu NEP Slovenija prednjačijo fotografije, ki jih z opisom napake in rešitvijo objavljamo v rubrikah „Energetski kiksi”, „Črna točka” in „Članki”.

Na Facebooku https://www.facebook.com/NEP. Slovenija objavljamo vsak dan uporabne novice, na http:/

/www.youtube.com/user/NepSlovenija pa se splača pregledati vseh 20 video filmov. Vsa ta podpora je namenjena investitorju, projektantu, izvajalcu in nadzorniku, da ne ponavlja napak, ki izhajajajo iz neznanja ali slabeobveščenosti.

Nakup kvalitetnih oken je prvi, a ne zadostni korak. Pred podpisom pogodbe se moramo do podrobnosti dogovoriti tudi o montaži ter obdelavi zunanjega obokenskega prostora. Dobra podjetja poskrbijo za celoto in predstavitev različnih modelov.

Vgradnja oken 2

 

Za (ne)kvalitetno vgradnjo okna so krivi tudi monterji oken, ki ne poskrbijo (zahtevajo, pripravijo, predlagajo) za kvalitetno pripravo okenske odprtine pred vgradnjo. Lastniki pa slepo verjamejo, da monterji obvladajo svoj posel. Za montažo okna je to verjetno res, za pripravo okenske odprtine pa preverjeno ne. Izdelek (okno) pa je popoln šele takrat, ko so optimalno narejeni vsi detajli.

Nazoren prikaz izvedbe stikov okrog okna na spodnjem delu. Lepo sta vidni zunanja in notranja folija ter toplotna izolacija med njima (RAL standard). Ni nujno, da so vse plasti ločene, saj se pogosto uporablja predkomprimiran trak, ki združuje vse tri plasti. Okno je montirano ravno z zunanjo linijo zidu, obe polički ležita na toplotni izolaciji. Pri notranji lahko uporabimo poljuben material, za zunanjo pa sta bolj primerna kovina ali PVC.

Vgradnja oken1

Nesmiselne in nepotrebne težave s toplotnimi mostovi nastajajo samo zato, ker se okna ne montirajo na zunanjo linijo zidu. V tem primeru bi fasadna izolacija prekrila okenski okvir in »naredila« špaleto. Ob rešitvi na fotografiji prostor okrog okna ne omogoča izolacije špalete v isti debelini, kot je fasada. Okno ni montirano energetsko učinkovito (100% zatesnjen s peno), zato bodo tu ventilacijske izgube na stiku zida in okenskega okvirja. Polička – montirana bo na zid – bo nov toplotni most.

 

Nesmiselne in nepotrebne težave s toplotnimi mostovi nastajajo samo zato, ker se okna ne montirajo na zunanjo linijo zidu. V tem primeru bi fasadna izolacija prekrila okenski okvir in »naredila« špaleto. Ob rešitvi na fotografiji prostor okrog okna ne omogoča izolacije špalete v isti debelini, kot je fasada. Okno ni montirano energetsko učinkovito (100% zatesnjen s peno), zato bodo tu ventilacijske izgube na stiku zida in okenskega okvirja. Polička – montirana bo na zid – bo nov toplotni most.

Vgradnja oken 3

Energetski svetovalec:

Bojan Žnidaršič, udika

041 830 867

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja