Obvestilo

Previsoke vrednosti radona so vzrok za začasno zaprtje lekarne na Blokah

Lekarna v Novi vasi na Blokah, ki so jo Lekarne odprle leta 2014, je od srede začasno zaprta. Vzrok je prekoračena vrednost radona ob rezultatih meritev, opravljenih v zimskem in poletnem obdobju.

»V dveh meritvah, v zimskem in poletnem obdobju, je bila prekoračena referenčna raven radona. Referenčna raven povprečne letne koncentracije radona v zaprtih bivalnih in delovnih prostorih je 300 Bq/m³, Lekarniška podružnica Bloke pa je imela v obeh meritvah več kot štirikrat prekoračeno referenčno raven radona. Po posvetu tudi s pooblaščeno zdravnico za medicino dela smo se odločili, da lekarno začasno zapremo in izvedemo sanacijo prostorov,« so pisno sporočili iz Lekarne Ljubljana. Trenutno še ne morejo oceniti trajanja sanacijskih postopkov, ki so potrebni, da zagotovijo varno delovno okolje. Zaenkrat lahko prebivalci Blok, ki potrebujejo zdravila, obiščejo Lekarniško podružnico Stari trg pri Ložu ali Lekarno Cerknica. »Takoj po opravljeni sanaciji pa bomo Lekarniško podružnico Bloke odprli in nadaljevali z zagotavljanjem preskrbe z zdravili ter drugimi izdelki za ohranjanje zdravja prebivalcev na Blokah,« še sporočajo iz Lekarn Ljubljana.

Bloški župan Jože Doles je za Radio Slovenija povedal, da ta ukrep razume, a ga je nenadno zaprtje lekarne presenetilo, saj so ga z njim seznanili šele v torek popoldne, za težave pa prej niso vedeli. Župan se je takoj povezal z vodstvom Lekarne Ljubljana, saj bo pri sanaciji podružnice morala sodelovati tudi občina kot njegova lastnica. Z odpravo radona pa sicer že imajo nekaj izkušenj iz preteklosti, ko je bila njegova prisotnost prekoračena v šoli in vrtcu.

Blanka Markovič Kocen

 

Ne spreglejte

Kolesarčki spoznavali prometna pravila

Sklad vrtca Kurirček Logatec Vesele nogice je s članicami sklada v sodelovanju z vodstvom vrtca …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja