Obvestilo

Prežganka

 

Prežganka

Prežganka oziroma prežgana župa je dobila ime po prežganju, ki se ga uporabi kot osnovo. Dobimo ga, ko segrevamo mešanico olja in moke, da postane rahlo rjava, ne sme pa se zažgati. To jed sem tokrat izbrala zato, ker je zdravilo za prebavne težave in po težkih Martinovih jedeh se to lahko zgodi. Poleg tega pa je preprosta za pripravo, tudi če ni prebavnih težav. V jedi je uporabljena kumina oziroma »kimel«. To je začimba, ki jo uporabljamo pri prebavnih težavah in raste na travnikih. Rastlino se nabira pred prvo košnjo v cerkniški dolini, v hribovskih vaseh pa po drugi košnji.

Sestavine:

3 jedilne žlice moke

2 jedilni žlici olja

1,5 l vode

sol

jušna kocka / vegeta

cela kumina (kimel)

2 celi jajci

 

Pripomočki:

ponev

večja posoda za juho

manjša posodica za razžvrkljanje jajc

 

Potek dela:

V ponvi na vročem olju mešamo moko in naredimo prežganje. Pazimo, da moka ne postane črna, ampak samo temno rjava. V prežganje damo vodo, da se moka razpusti in zavre. Ko vre, dodamo še malo vode in vse skupaj prelijemo v posodo, v kateri je hladna voda. Dodamo začimbe, to je sol, kumina in jušna kocka ali vegeta. Segrevamo do vrenja in občasno premešamo. Ko zavre, pustimo, da vre vsaj še 10 minut. Nazadnje v posodici razžvrkljamo dva jajca ter jih med stalnim mešanjem vlijemo v juho. Pustimo vreti minuto ali dve in takoj odstavimo s toplote ter postrežemo.

Namig kuharja:

Za prežganje lahko uporabimo navadno belo, pa tudi polnozrnato moko. Včasih ni bilo jušnih kock, ne vegete, torej je jed posodobljena.

Klavdija Hiti

prezganka1

 

 

 

Ne spreglejte

V Notranjskem muzeju Postojna odprli novo razstavo »ROCK POSTOJNA«

V Notranjskem muzeju Postojna so v praznični december zakorakali z novo, prav posebno razstavo, ki …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja