Obvestilo

Pri sanaciji pregrade Rešeto bo ribičem pomagala cerkniška občina

Glede na številna vprašanja o sanaciji pregrade v ribniku Rešeto, Ribiška družina Cerknica obvešča, da bo sanacija potekala v drugi polovici avgusta 2018. »Po treh  letih zbiranja soglasij in mnenj smo pridobili kar vsa. Naj vam samo naštejemo katera, da si boste predstavljali zakaj je trajalo toliko časa: agencija za vode, ministrstvo za okolje, Inštitut za raziskovanje Krasa, zavod za ribištvo, ministrstvo za kmetijstvo, Agrarna vaška skupnost Dolenje Jezero, Notranjski regijski park ter zavod za varstvo narave,« pojasnjujejo v RD Cerknica.

Ker je celotna sanacija same pregrade ocenjena na 55.000 EUR, so se odločili, da se pristopi samo k interventni sanaciji preliva,  ki je ocenjena na 12.000 EUR, ker gradbenega dovoljenja, kot pravijo, ne potrebujejo.

Tako se bo saniralo samo del, ki ga je visoka voda odtrgala v decembru 2015. Na pomoč jim je priskočila Občina Cerknica, ki bo pokrila stroške v višini 50%, ostalih 50% sredstev pa morajo pridobiti sami. Trenutno razmišljajo o pridobitvi kratkoročnega kredita ali limita.

»Pri nabiranju sredstev bi nam lahko na pomoč priskočili tudi tisti, ki so bili najbolj ”glasni” pri kritiziranju in širjenju neresnic po družabnih omrežjih in gostilniških debatah, da vodstvo RD zavaja člane, da se bo sanacija realizirala (omenjeni se bodo sami našli v tem odstavku),« so še zapisali v sporočilu.

Preliv bodo sanirali po projektni dokumentaciji, ki jo je financirala Agencija RS za vode, izdelalo pa podjetje Hidrotehnik ob pomoči RD Cerknica. Pred samim začetkom sanacije, je treba izmeriti nadmorske višine jezov pri Sitarici in na cesti proti Javornikom (Brkinov laz).

Na vprašanje,, zakaj pregrade na sanira Agencija Republike Slovenije za okolje oziroma ministrstvo za okolje in prostor, v cerkniški ribiški družini odgovarjajo,  Tukaj vam lahko podamo informacijo, da slednji  tega ne morejo, ker sama pregrada (objekt) ni vrisan v kataster vodnih objektov.

»Predvidevamo, da bo sanacija izvedena v roku enega tedna, zato se vam za nevšečnosti že v naprej opravičujemo.«

V imenu UO, Miha Urh, predsednik RD Cerknica.

Ne spreglejte

Defibrilator na Slivnici

Dom na Slivnici je od včeraj bogatejši za dve pridobitvi: na njegovo zunanjost so namestili …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja