Obvestilo

Prihaja prvi razpis čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija

Pivka – Po objavi prvega razpisa programa čezmejnega sodelovanja Interreg V Slovenija-Hrvaška januarja letos, se 15. junija odpira tudi prvi javni razpis programa čezmejnega sodelovanja Slovenije z Italijo. Do obeh programov je naša Primorsko-notranjska regija v celoti upravičena.

Prednostne teme, ki jih program Slovenija-Italija podpira v skupni višini dobrih 91 mio EUR v letih 2014-2020, omogočajo reševanje skupnih izzivov na naslednjih področjih: inovacijske zmogljivosti, izvajanje nizko ogljičnih strategij in akcijskih načrtov in spodbujanje trajnostnega razvoja, varovanje in razvoj naravnih in kulturnih virov ter krepitev zmogljivosti pri čezmejnem upravljanju.

Velika konkurenca na razpisu

Uvodna predstavitev programa je bila 9. junija v italijanskem Vidmu, kjer se je zbralo blizu 400 udeležencev z obeh strani meje, ki bodo v različnih partnerstvih pripravili skupne projekte. Konkurenca na razpisu bo tako precej velika, poleg tega ima naša regija v čezmejnem programu z Italijo malo izkušenj, saj smo bili v prejšnji finančni perspektivi (2007-2013) kot pridružena regija zastopani le v 11 projektih.

Najuspešnejša je bila Postojna

Najbolj uspešna na prejšnjem programu Slovenija-Italija je bila Občina Postojna, ki je kot partnerica sodelovala v treh standardnih projektih: Julius, Pesca in MACC.

Projekt JULIUS je izboljšal skupno uporabo športnih in rekreativnih infrastruktur na čezmejnem območju s posebnim poudarkom na gorskih športih in na športnih dejavnostih v naravnem okolju. Tako so bile izvedene številne izobraževalne in športne aktivnosti predvsem za mlade, posebna pozornost pa je bila namenjena tudi invalidom. V okviru projekta so v občini Postojna postavili dve plezalni steni.  V projektu MACC je med drugim nastala idejna zasnova obnove starih vojašnic v Postojni, v Pesci pa so se ukvarjali z vzgojo za zdravo in lokalno hrano v šolskih kuhinjah.

Brezplačno usposabljanje

Konkurenčnost na razpisu si lahko zagotovimo z dobro idejo ter kakovostno pripravljenim projektnim predlogom. Prav zakonitostim priprave dobrih projektov je namenjeno brezplačno usposabljanje, ki ga 15. junija organizirajo RRA Zeleni kras, Informacijska točka Europe Direct Primorsko-notranjske regije, Center za inovativnost in razvoj in GZS, OZ Postojna na območni gospodarski zbornici v Postojni. Usposabljanje, ki ga bo vodil ECQA certificirani vodja evropskih projektov Dejan Bogdan iz Zavoda PIP, bo primerno za začetnike, ki še nimajo predznanja na področju priprave projektov.

 

Informacijska točka Europe Direct Primorsko-notranjske regije

 

 

Ne spreglejte

Kljub odpovedi karnevala v Cerknici v nedeljo veselo!

Obiskovalci, našemljeni in tisti »tazaresni« so se namreč zabavali pod šotorom pred OŠ Cerknica, saj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja