Obvestilo

Prihodnje leto bo zaživela celostna prometna strategija petih primorsko-notranjskih občin

Župani občin Cerknica, Postojna, Pivka, Loška dolina in Bloke so včeraj slovesno podpisali pogodbo za izdelavo občinskih celostnih prometnih strategij. Odgovorno nalogo so zaupali podjetju PNZ, d.o.o., v k katerega imenu je pogodbo podpisal direktor Andrej Jan, s strani Prometnega instituta Ljubljana pa mag. Aleksander Dobrijević.

Reševanje vprašanj in izzivov na ravni regije

Konzorcij občin, ki se mu in nepoznanih razlogov ni pridružila Ilirska Bistrica, je uspešno kandidiral za sredstva pri Ministrstvu RS za okolje, podnebje in energijo. Omenjene občine želijo z izdelavo pridobiti strateški dokument, ki bo pripomogel k načrtovanju prometne infrastrukture, uvajanju novih trajnostnih povezav ter varovanju okolja. Prepričane so namreč, da vprašanj in izzivov ne morejo reševati na ravni lokalnih skupnosti, temveč širše.

Vrednost pogodbe je 195.322 evrov, vse aktivnosti v zvezi s pripravo pa morajo biti končane do 15. marca 2025. Ali kot je hudomušno pripomnil direktor podjetja PNZ Andrej Jan: »V devetih mesecih se praviloma zgodi nekaj lepega.«

Uspešnost na razpisih in smernice za nadaljnje sodelovanje

Marko Rupar, župan Občine Cerknica, vodilne partnerke v projektu, je ob podpisu izpostavil, da bo od tega pomembnega strateškega načrta odvisna tudi uspešnost na državnih in evropskih infrastrukturnih razpisih. »Že večkrat smo videli, da papir prenese vse, pa vendar si želim, da bi država našla denar tudi za realizacijo zapisanega.«

Kot je dejal postojnski župan Igor Marentič, bo celostna prometna strategija predstavljala temelj za nadaljnje ukrepe in odločitve na področju prometa, » … ki bodo usmerjeni v dobrobit vseh nas.« Po njegovih besedah bodo občine s to strategijo dobile tudi smernice za nadaljnje sodelovanje.

Nova priložnost za Bloke in Loško dolino

Za Loško dolino in Bloke bo to popolnoma nov pristop k reševanju prometnih vprašanj. Po mnenju loškega župana Matjaža Antončiča bo to odlična priložnost za občino, medtem ko je župan Občine Bloke Jože Doles izpostavil problem javnega prevoza občanov in povezave celotne regije. »Upam, da bo strategija dala odgovore tudi na tem področju,« je dejal Doles.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Ljubo Vukelič, Občina Cerknica

 

Ne spreglejte

Našo regijo bogati 13 obetavnih podjetniških zgodb

DIATONIČNE HARMONIKE IZ LIPOVEGA LESA IN POBEG V TROPSKI GOZD STA LETOŠNJI ZMAGOVALNI POSLOVNI IDEJI …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja