Obvestilo

Primorska železniška proga naj bi bila marca sanirana

Na progi Logatec – Borovnica, delu primorske železniške proge, ki jo je lani močno poškodoval žled, bo po načrtih Slovenskih železnic  marca po enem tiru stekel promet za električno lokomotivo, delno pa bo takrat omogočen tudi potniški promet.

Kot je danes za STA povedal prvi mož Slovenskih železnic Dušan Mes, je železniška proga do Logatca sanirana, zdaj pa sledi najtežji del, in sicer zgraditi nove stebre na celotnem odseku. “Pričakujemo, da bo marca med Logatcem in Borovnico po enem tiru stekel promet za električno lokomotivo, potem pa bo zelo hitro saniran še drugi tir,” je dejal.

Sanacija enega tira bo po Mesovih besedah delno omogočala tudi potniški promet, ki je od žledu februarja lani povsem ohromljen.

Sanacija primorske proge tako teče skladno z načrti, Mes pa opozarja, da dela potekajo ob odvijanju prometa, saj železniški tiri ne morejo biti zaprti za dlje kot nekaj ur.

Celotna investicija sanacije primorske proge po besedah prvega moža Slovenskih železnic Dušana Mesa znaša 40 milijonov evrov. Lani je bilo za sanacijo namenjenih 14 milijonov evrov, letos pa naj bi država zagotovila še 26 milijonov evrov.

Železniška proga od Kopra proti Ljubljani je edina železniška povezava iz Luke Koper, ki po železnici prepelje približno 60 odstotkov vsega tovora. Proga je do Divače še vedno enotirna in potrebe po drugem tiru so vse večje.

STA, B. M. K.

Zeleznica-proga1

Foto: B. M. K.

Ne spreglejte

Pohod – izziv za gibalno ovirane osebe

V soboto, 25.05.2024, bo od 10h naprej potekal pohod za gibalno ovirane osebe. Izpred Ekomuzeja Pivških presihajočih …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja