Obvestilo

Primorski poklon lepotici milijon obrazov

Na letošnji proslavi ob obletnici priključitve Primorske k matični domovini ne bodo govorili visoki državni politiki. Na sobotni proslavi pričakujejo vsaj 6000 obiskovalcev, zadnje podrobnosti pa so pojasnili na včerajšnji novinarski konferenci v Postojni, ki je letos gostiteljica dogodka.

Postojna – »Primorci se s tem praznikom močno identificiramo,« je dejal Jerko Čehovin, predsednik organizacijskega odbora in povedal, da so prireditev sofinancirale izključno primorske občine, ki so letos zagotovile celo 30 odstotkov   več denarja kot lani. V prihodnje pa organizatorji,  Združenje borcev za vrednote NOB Postojna, v ta namen razmišljajo o ustanovitvi posebne fundacije.

Glavna sprememba v primerjavi z lani bo po Čehovinovih besedah izbor slavnostnih govorcev na osrednji proslavi. Ker Cirilu Zlobcu zdravstveno stanje ne dovoljuje, da bi prevzel odgovornost, bo ta čast tudi na Zlobčevo priporočilo pripadla dr. Matjažu Kmeclu. »Ker država prireditve ne sofinancira,  visokim državnim politikom ne bomo dali možnosti, da bi spregovorili,« je dejal Čehovin. So pa vodstvo države povabili na proslavo. Predsednik države Borut Pahor je udeležbo že potrdil, medtem ko se je predsednik vlade Miro Cerar opravičil.

Po besedah Silve Bajc, scenaristke in režiserke osrednjega dogodka, je letošnja proslava zasnovana kot poklon Primorski, lepotici milijon obrazov, osrednji motiv pa je iskanje le-teh. Prireditev je razdeljena na tri dele – preteklost, sedanjost in prihodnost – prepleta pa se skozi dve vzporedni dogajanji: eno na odru, drugo na led zavesi. »Prireditev je sodobnejša in kot taka privlačna tudi za mlajšo generacijo,« je povedala Bajčeva in dodala, da jo soustvarja okoli 120 nastopajočih.

sBesedilo in foto: Blanka Markovič Kocen

prikljucitev-sede

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja