Obvestilo

Primorsko-notranjska regija, ambasador inovativnosti

Pivka – »Primorsko-notranjska regija je pravi ambasador inovativnosti!« je poudaril Goran Novković, izvršni direktor GZS, ki je sodeloval na podelitvi priznanj najboljšim inovatorjem Primorsko-notranjske regije. Še posebej je pohvalil prizadevanja organizatorjev Dneva inovativnosti, da v svoje dejavnosti vključujejo tako mlade kot tudi občine, podjetja, urade za delo in nevladne organizacije, saj to po njegovem mnenju krepi inovativno gibanje in prispeva k oblikovanju inovacijskega ekosistema.

 Prav to je bil cilj Centra za inovativnost in razvoj Regionalne razvojne agencije Zeleni kras, ki je na Dan inovativnosti združil različne regijske organizacije pri izvedbi trinajstih različnih dogodkov za spodbujanje iskanja novih pogledov na stare težave in sprejemanja novih izzivov.

Na Dnevu inovativnosti, ki je v Primorsko-notranjski regiji potekal v četrtek, 16. junija, so poleg pobudnikov sodelovali še postojnska območna enota Gospodarske zbornice Slovenije, postojnski in ilirskobistriški Urad za delo Zavoda RS za zaposlovanje, stičišče nevladnih organizacij Primorsko-notranjske regije Boreo, Podjetniški inkubator Perspektiva Zavoda Znanje Postojna ter vse občine v regiji: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna. »S takim povezovanjem dokazujemo, da je potreba po inovativnosti na ravni regije že zrela. Glavni cilj Dneva inovativnosti je širjenje ideje o inovativnosti ter spodbujanje kreativnosti, drugačnosti in tudi podjetništva v javnosti,« poudarja Jana Nadoh Bergoč iz Centra za inovativnost in razvoj.

Mladi razmišljajo inovativno

Ugotavljajo, da je inovativno razmišljanje blizu predvsem mladim, kar je dokazal dober odziv na natečaj »Naredimo drugače!«, s katerim so osnovnošolce in dijake spodbujali k novemu, inovativnemu in neklasičnemu razmišljanju o rešitvah problemov v naši družbi. Na natečaj, ki poteka v okviru evropskega projekta Smart Inno, je prispelo 17 izdelkov, največ z OŠ Miroslava Vilharja Postojna, s katere so tudi vsi nagrajenci (na vodilni fotografiji). Nagradili so izdelke 3.c razreda (mentorica Alenka Počkar), Vite Šavli (mentorica Irena Rep) in Arje Ele Hvala (mentorica Bojana Kobe).

Zavod RS za zaposlovanje je k inovativnemu razmišljanju povabil iskalce zaposlitve. Na postojnskem in ilirskobistriškem uradu za delo so pripravili delavnici o drugačnem načinu predstavitve, ki pritegne  pozornost delodajalca. Udeleženci so pridobili nove ideje za pisanje kreativnega življenjepisa in oblikovanje osebne video predstavitve.

Inovativna Postojna za osebno svetovanje

V Podjetniškem inkubatorju Perspektiva Zavoda Znanje Postojna v Velikem Otoku so na Dan inovativnosti odprli informacijsko projektno pisarno Inovativna Postojna, ki bo vsak torek med 10. in 14. uro Postojnčanom na voljo za osebna svetovanja. »Povabilo velja vsem, ki želijo svoje inovativne podjetniške ideje razviti v poslovno iniciativo. Danes smo se srečali s predstavniki Kluba študentov občin Postojna in Pivka ter vodstvom Centra srednjih šol, ki so izrazili namere o prihodnjem sodelovanju. Prejeli smo tudi nekaj klicev z željo po najemu prostorov, kar nas še posebej veseli, saj lahko inkubator sprejme še nekaj mladih podjetij ter jim zagotovi finančno in strokovno pomoč za uspešen zagon podjetja,« je povedala Vladka Krese, direktorica Zavoda Znanje, kjer je do 22. junija odprt tudi natečaj Inovativna Postojna.

Podeljena priznanja najboljšim inovatorjem

Kot smo poročali, je v okviru Dneva inovativnosti je postojnska območna zbornica Gospodarske zbornice Slovenije v Krpanovem domu v Pivki podelila priznanja za najboljše inovacije v Primorsko-notranjski regiji v letu 2016. Srebrna priznanja so prejeli Dominik Milavec iz Ydria Motors ter Petar Tadić in Samo Petrič iz Kovinoplastike Lož. Bronasta priznanja so podelili Marku Ravšlju in Aleksandru Kljunu iz Kovinoplastike Lož; Primožu Žufiču, Marku Ravniku in Anžetu Kranjcu iz Ydria Motors ter samostojnima inovatorkama, vzgojiteljicama iz postojnskega vrtca, Nataši Frank Barbiš iz Ilirske Bistrice in Sonji Semenič iz Podnanosa. Diplome pa so prejeli Primož Vidmar, Andraž Opeka in Toni Lovko iz Brest – pohištvo Cerknica ter samostojni inovator Vilko Škrab iz Ilirske Bistrice. Priznanja sta podelila Marko Rupar, župan občine Cerknica in predsednik Razvojnega sveta Primorsko-notranjske regije, ter Goran Novković, izvršni direktor GZS. Mag. Boštjan Požar, direktor RRA Zeleni kras in GZS Območne zbornice Postojna, je na podelitvi opozoril, da je Primorsko-notranjska regija na repu slovenskih inovacijskih sposobnosti, če sodimo po vlaganjih v raziskave in razvoj, sodelovanju z razvojno-raziskovalnimi ustanovami ali po mobilnosti raziskovalcev in zaposlovanju v raziskovalnih dejavnostih. Poudaril je potrebo po spodbujanju inovativnosti ter zagotovil, da bodo Dan inovativnosti izvajali tudi v prihodnjih letih in k sodelovanju pritegnili še več različnih regijskih akterjev.

Občine Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka in Postojna so ta dan odprle vrata za pobude občanov, povezane s tem, kje bi občine lahko bile (še) bolj inovativne.  V četrtek so sicer občine prejele samo nekaj pobud, med njimi izstopajo pobude Občini Ilirska Bistrica k spodbujanju samozaposlovanja, razvoja gospodarstva in socialnega podjetništva. Občani lahko še naprej oddajajo svoje predloge občinam na spletu, na povezavi Centra za inovativnost in razvoj: http://www.cir.si/novica/zbiramo-predloge-o-inovativnosti-obcin/

Dan inovativnosti se je zaključil z odprtjem razstave izbranih del natečaja »Naredimo drugače!« v Krpanovem domu v Pivki, ki bo tam na ogled do 15. avgusta. Nato jo bo Center za razvoj in inovativnost RRA Zeleni kras postavil tudi v vseh ostalih občinah v regiji, kjer bo še nekaj mesecev obujala razpravo o inovativnosti. Napovedujejo namreč nenehno spodbujanje k inovativnemu razmišljanju, saj si želijo Primorsko-notranjsko regijo spremeniti v najbolj inovativno slovensko regijo. /S. Š./

Foto: Simon Avsec

 

 

Ne spreglejte

Stoletje Godbe Cerknica v fotografskem objektivu

V Galeriji Krpan so sinoči odprli pregledno fotografsko razstavo, posvečeno stoletnici Godbe Cerknica, ki je …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja