Obvestilo

Primorsko-notranjske občine brez odpadkov?

Na okrogli mizi Ravnanje z odpadki in Zero waste so se udeleženci iz lokalnih skupnosti Primorsko-notranjske regije ter podjetij, ki upravljajo z odpadki v regiji, seznanili s stanjem na področju ravnanja z odpadki v regiji, konceptom Zero waste in primeri dobrih praks  nekaterih lokalnih skupnosti. Posvet je potekal v organizaciji Stranke modrega centra, koordiniral pa ga je Branko Milharčič, postojnski svetnik (na sliki).

Okrogla miza odpadki1

Brez odpadkov je utopičen cilj

»Kar zadeva ločeno zbiranje odpadkov, se je prvi preobrat v občinah Postojna in Pivka zgodil l.  2009, ko smo z obema občinama podpisali novi koncesijski pogodbi, ki sta med drugim na novo definirali košarico storitev. Uvedel se je predvsem nov sistem zbiranja mešane odpadne embalaže od vrat do vrat in oddaja kosovnih odpadkov na podlagi kupona,« pojasnjuje Gregor Kranjec iz podjetja Publicum, koncesionarja za gospodarjenje z odpadki v Postojni in Pivki.  V teh občinah se  ločeno zbere 65 % odpadkov , odloži pa se jih 35% . V letu 2016 je bil po njegovih besedah pomemben mejnik začetek veljavnosti nove zakonodaje, po kateri morajo biti vsi mešani komunalni odpadki dodatno obdelani. Na odlagališču se bo tako odložilo le 30% vhodnih odpadkov. »Spodbudno je, da količina nastalih odpadkov pada, predvsem zaradi krize, ki se je začela l. 2008 in se je na nek način zavlekla tudi v l. 2010,« pravi Kranjec, ki opozarja, da je situacijo v občinah Postojna in Pivka konkretno zaznamoval propad Javorja, ki je dajal kruh številnim tamkajšnjim družinam. Slednje so izgubile kupno moč.  »Brez odpadkov je utopičen cilj, ampak ne v negativnem smislu. Spodbudno je, da se razmišlja o tem, kako različne tokove odpadkov v bistvu zaključiti,« pravi sogovornik in dodaja, da smo v Sloveniji v primerjavi z drugimi evropskimi državami nad povprečjem, kar zadeva recikliranje, slabši pa smo v ločevanju, kar pa bomo z uvedbo mreže centrov ravnanja z odpadki odpravili.

 

Marentič: najpomembnejši korak je ozaveščanje občanov in proizvajalcev

Občina Postojna po besedah župana Igorja Marentiča  pristopila h konceptu Zero waste, čemur so že namenili sredstva v proračunu. »Letošnji prvi korak bo priprava pregleda primerov dobrih praks, medtem ko bo največji korak po županovem mnenju ozaveščanje prebivalcev in tudi proizvajalcev.

Koordinator dogodka Branko Milharčič je med drugim predlagal ustanovitev družbeno odgovorne pobude Brez odpadkov v Primorsko-notranjski regiji, županom in občinskim svetnikov vseh občin v regiji pa bi dal pobudo, da sprejmejo sklep o pristopu občine na pot brez odpadkov.

Blanka Markovič Kocen

Foto: slopak.si

 

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja