Obvestilo

Priprave na Žive jaslice v Postojnski jami so na vrhuncu

Veseli december se je s prižigom novoletne smrečice v Koncertni dvorani Postojnske jame uradno začel tudi v podzemnem paradižu! Vrhunec dogajanja pa se obeta med 25. in 30. decembrom, ko bodo zaživele že 32. žive jaslice v Postojnski jami. Več mesecev trajajoče priprave na enega najbolj zaželenih spektaklov so v polnem razmahu.

Vznemirljiva vožnja z vlakcem, 16 pravljično lepih svetopisemskih prizorov in letos kar štirje vrhunski slovenski vokalisti. “Obetamo si največji spektakel v zgodovini Živih jaslic v Postojnski jami,” obljublja predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj.  “Aktualne razmere v svetu kličejo po miru, po ljubezni. In mi letošnje žive jaslice posvečamo miru. Tako na površju kot tudi v podzemlju.”

Da je praznično dogajanje v Postojnski jami ena najlepših podob božiča na svetu, poročajo tudi največji svetovni mediji. To je organizatorjem in nastopajočim – več kot sto jih je v ekipi – v veliko čast, hkrati pa jim daje zagon, da vsako leto znova ustvarjajo presežke, zaradi katerih dogodek radi obiščejo tako globoko verujoči kot tudi tisti, ki v družbi svojih najbližjih radi uživajo v veličastnem ambientu, blišču prazničnih luči in zimzelenih božičnih melodijah.

Letos kar štirje izvajalci
»Božič je moj najljubši praznik in vedno ga praznujemo družinsko, vsi na kupu, ponavadi kar pri mojih starših ob kaminu in dobri hrani,« pravi Sara Briški Cirman – bolj znana kot Raiven. Letos bo njeno praznovanje drugačno, a pravi, da se ga neizmerno veseli, saj bo nastopila v Koncertni dvorani Postojnske jame. Jama je z vidika akustike prvovrstno prizorišče, je pa tudi izredno zahteven zvočni ambient, zato organizatorje pri izboru nastopajočih vodi tudi emocionalna kakovost glasu in virtuoznost petja. Poleg Raiven bodo Božično pravljico soustvarjali še Urška Kastelic s skladbo Sveta Noč ter Anea Mercedes in vrhunski tenorist Blaž Gantar. Štirje izjemni vokalisti, o katerih lahko pišemo zgolj v presežnikih.

Postojnska jama kot unikatno umetniško delo

Priprave na Žive jaslice v Postojnski jami, s katerimi si kolektiv jame prizadeva postati del Unescove nesnovne kulturne dediščine, se začenjajo že več kot pol leta vnaprej. Organizatorji dogodka in režiser skupaj snujejo nove ideje, iščejo še ne videno, vse, kar je izjemno in se lepo spaja z okoljem. Zdaj si lokalni igralci, ki uprizarjajo lik Jožefa, že lahko lepo počešejo gosto brado, unikatne kreacije na papirju pa so kot prestižni kostumi že objeli telesa igralcev. »Ker marsikateri lik v predstavi praktično raste z Živimi jaslicami, imamo tudi točen vpogled v to, koliko so naši najmlajši angelčki zrasli v enem letu,« nasmejano pripoveduje koordinator prireditve.

»Sicer pa je Postojnska Jama izjemen naravni spomenik, ki jo v času praznovanja božiča obiskovalcem predstavimo kot veličastno naravno umetniško delo,” pravijo v Magičnem gledališču Serpentes, s katerim pri Postojnski jami že vrsto let sodelujejo pri pripravi Živih jaslic. »To dosegamo z vsemi izraznimi sredstvi, ki so nam na voljo: s svetlobo in videom, z glasbo, z unikatnimi kostumi in maskami, s stilizirano govorico teles in emocionalno lepoto živega petja.« 

Podarite čas!
Naravna katedrala Postojnske jame v teh nenavadnih časih nudi zavetje, mir in ravnotežje. Božična pravljica, ki se je nadejamo z Živimi jaslicami, pa je skozi 32-letno tradicijo postala pravi družinski obred in zato v času božično-novoletnih obdarovanj izvirno darilo. V poplavi v darilni papir zavitih in s pentljami okrašenih paketov je skupno doživetje nedvomno tisto, ki je najdragocenejše.

V Postojnski jami so prepričani, da so Živih jaslice edinstven dogodek na svetovni ravni tudi zato, ker nas ponovno povezujejo s skupnostjo in nas s simbolnim potovanjem skozi podzemni labirint navdihujejo, da najprej najdemo notranji mir in iz tega ven črpamo energijo za mir in ljubezen v svetu.

Postojnska jama / Uredništvo NzN

Foto: arhiv Postojnske jame

Ne spreglejte

V Cerknici so pokopali pusta

Na pepelnično sredo, tokrat ravno na valentinovo, dan zaljubljencev, se je v Cerknici zgodilo še …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja