Obvestilo

Priznanja cerkniškim prostovoljcem za delo v času epidemije

Po odločitvi nacionalnega društva Rdečega križa Slovenije skupaj z Upravo za zaščito in reševanje je Območno združenje rdečega križa Cerknica – Loška dolina – Bloke  v Cerknici podelilo priznanja prostovoljcem, ki so delali v času covida in jim tako izkazali zahvalo za požrtvovalno in nesebično delo v času epidemije.

Cerkniški prostovoljci so delali kot so bolničarji, merili temperaturo na državni meji v začetku razglašene epidemije, sodelovali na krvodajalskih ter drugih akcijah  prve pomoči, pomagali razdeljevati pomoč in hrano v oddaljenih krajih in po vaseh, se izpostavljali in jim prinašali živila iz trgovin. Nekateri so vozili starejše nad 65 let v zdravstvene domove, pošte, banke, trgovine in na cepljenja,  testiranja, po zdravila, drugi so skrbeli za starejše, bolne, da niso bili osamljeni ter odrezani od sveta.

Biti človeku blizu, biti s človekom v stiski, spoštovati njegovo dostojanstvo in skupaj z njim iskati rešitve za življenje – to je poslanstvo prostovoljcev, ki so ga vestno izpolnjevali v času epidemije, včasih celo tako, da so tudi izpostavili svoje zdravje. Zaradi njih v cerkniški občini ni bilo nikogar, ki ne bi bil deležen potrebne pomoči v času velike stiske. Vemo, da se na njih lahko zanesemo tudi v času, ko nas kriza ne ogroža več.  Za vso dobroto in ljubezen do sočloveka so se v Cerknici želeli skupaj z županom iskreno in od srca zahvaliti. Njihova dejanja so vredna občudovanja in spoštovanja.

Težav še ni konec, pričakujemo porast socialno ogroženih ljudi, ki so ostali brez zaposlitve, dohodkov in se bodo posledice ukrepov vlade še pokazale, ki jih bomo morali nekako blažiti.

Pri Rdečem križu so omejeni pri izvajanju načrtovanih akcij, ki jih skušajo ob upoštevanju navodil NIJZ vsej deloma izpeljati.

V Republiki Sloveniji bodo tako kot cerkniški vsi prostovoljci prejeli priznanje za delo v rizičnih razmerah.

 

Tine Šubic/Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

Ne spreglejte

Dan zaščite in reševanja v Cerknici

Na parkirišču Trikotnik v Cerknici je v soboto, 8. junija, potekal razgiban dan zaščite in …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja