Obvestilo

Priznanje Miroslava Vilharja tokrat v roke zakoncev Črnugelj

V Postojni so slovenski kulturni praznik zaznamovali z osrednjo kulturno prireditvijo, na kateri so tradicionalno podelili priznanja Miroslava Vilharja za izjemne dosežke s področja kulture, ki pomembno oblikujejo kulturno življenje prebivalcev občine Postojna ali za stvaritve, za katere so ustvarjalci prejeli mednarodna priznanja oziroma so s svojim delom pomembno prispevali k predstavitvi občine Postojna doma in v svetu. Letošnja prejemnika nagrade sta bila Nataša in Anton Črnugelj, akademska glasbenika in profesorja kitare.

Kot je v svojem uvodnem nagovoru poudaril gostitelj večera, župan Občine Postojna Igor Marentič, »je kultura zakladnica duhovnega bogastva, ki so nam ga podarili naši predniki in je neskončno polje možnosti in priložnosti, ki nas vabi, da nanj zasejemo svoj košček lastne ustvarjalnosti za naše zanamce.«  Kot je poudaril, si Občina Postojna prizadeva ohranjati kulturo tudi v okviru aktualnih in načrtovanih občinskih projektov, saj je pridih kulture in kulturna dediščina tista, ki nas bo povezovala tudi v prihodnje.

Saša Pavček o povezovalnosti kulture

Letošnja slavnostna govornica, Saša Pavček, igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka in profesorica, ki je za svoja ustvarjalno umetniška udejstvovanja prejela preko trideset vidnih nagrad in nominacij, je polno dvorano nagovorila z izbranimi in čutnimi besedami, poudarila pa predvsem vrednoto povezovalnosti, ki jo kultura nedvomno ima:  »Umetnost nam je dajala moč za ohranitev življenj, dajala nam je samozavedanje in vero v svobodo, samostojnost. Sprejmimo ta dar s hvaležnostjo.«

Nataša in Anton Črnugelj zaslužna za rojstvo in desetletje prvega mednarodnega festivala kitare 

Vrhunec kulturne prireditve v Postojni je bila podelitev Zakonca Črnugelj, ki sta ponesla ime Občine Postojna tudi na prizorišča državnih in mednarodnih tekmovanj za kitaro, kjer sta prejela skupno prek 60 najvišjih nagrad in priznanj, sta pred 11 leti osnovala prvi mednarodni festival kitare v Sloveniji z imenom »Teden kitare v Postojni«.

Nataša in Anton Črnugelj sta akademska glasbenika in profesorja kitare. Poleg redne izobrazbe sta se izpopolnjevala še na strokovnih seminarjih v Avstriji, Italiji, Grčiji, Španiji, na Češkem in Hrvaškem in že kot študenta nastopala tako solistično kot tudi v duu. Odkar sta se ustalila in ustvarila družino v Postojni, sta kot učitelja kitare na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana ter v Glasbeni šoli Postojna, ponesla ime Občine Postojna tudi na prizorišča državnih in mednarodnih tekmovanj za kitaro, kjer sta prejela skupno prek 60 najvišjih nagrad in priznanj.

Bogat kulturni program

V kulturnem programu, ki je navdušil zbrane obiskovalce, so nastopili Vokalna skupina Alikvot, recitatorka Nika Kurbašič, Sozvočja Slovenije Trio in lik Franceta Prešerna.

Blanka Markovič Kocen

Foto atelje Postojna

 

Ne spreglejte

Pivška vaga na placu pri balincu zaživela v prenovljeni podobi

Konec junija je Trška skupnost Pivka odprla obnovljeno vago na placu pri balincu. V sklopu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja