Obvestilo

Pro bono zobozdravstvena ambulanta zapira svoja vrata

Prihodnji mesec se bo izteklo šesto leto delovanja pro bono ambulante v Matenji vasi. V tem času je dr. Želimir Božič oskrbel 188 oseb, ki so obiskale ambulanto kar 665-krat. Zaradi izrazitega upada povpraševanja po pro bono zobozdravstvenih storitvah na območju občin Pivka in Postojna ter izzivov, ki jih prinašata starost in lastno zdravstveno stanje, je ustanoviteljem, vodstvu občin Pivka ter Postojna, Centru za socialno delo Postojna in Slovenski filantropiji, predlagal zaprtje ambulante.

Z donacijami do zobotehničnih storitev

V prvih letih delovanja je, zahvaljujoč donacijam, uspel oskrbeti protetično kar nekaj obiskovalcev. Vsa sredstva, pridobljena iz donacij, so bila porabljena izključno za plačilo zobotehničnih storitev, je zapisal v končnem poročilu ustanoviteljem. Tudi v obdobju epidemije s covidom 19 je ambulanta delovala ob ustrezni skrbi za čim večjo zaščito uporabnikov. V tem času je pregled opravila tudi zdravstvena inšpekcija in izdala pozitivno oceno.

Pomoč drugim – lastno zadovoljstvo

V zadnjem času dr. Božič beleži izrazit upad povpraševanja po pro bono zobozdravstvenih storitvah na območju občin Pivka in Postojna, kar pripisuje dejstvu, da je večini tovrstne pomoči potrebnim že nudil zobozdravstvene storitve. Upoštevaje to dejstvo ter izzive, ki jih prinašata starost in lastno zdravstveno stanje, bo z delom v pro bono ambulanti prenehal. »Če se pokaže interesent za nadaljevanje dela, mu z veseljem odstopim v uporabo prostor in sem mu pripravljen pomagati z nasveti,« je prijazno ponudil in se zahvalil ustanoviteljem za plodno sodelovanje in »potrditev, da je mogoče s pomočjo drugim doseči tudi lastno zadovoljstvo in zadoščenje brez materialnih koristi, kar mi bo ostalo v lepem spominu«.

Veličina človeka zasije v najtemnejši uri časa

»Rad bi Vam izrazil svojo hvaležnost za Vaše izjemno prostovoljsko delo v pro bono ambulanti v Matenji vasi. V šestih letih ste nesebično pomagali našim občanom iz socialno šibkih družin ter prosilcem za mednarodno zaščito in migrantom z dodeljenim statusom mednarodne zaščite, ki živijo v Sloveniji. Na slovesnosti ob odprtju ste dejali, da boste veseli tedaj, ko boste pro bono ambulanto lahko zaprli, ker je ne bi več potrebovali. Kot opažate, novih uporabnikov, ki bi potrebovali tovrstno pomoč, ni več veliko. Zato je Vaše slovo lažje tudi nam. Veličina človeka zasije v najtemnejši uri časa. Ponosni smo, ker smo Vam lahko v teh šestih letih finančno pomagali tudi v Občini Pivka. Rad bi se iskreno zahvalil za vaš humanitarni prispevek, nesebično pomoč in oskrbo ljudi v stiski. Z Vašo pomočjo ste jim dali žarek upanja, je v zahvalo dr. Želimiru Božiču zapisal župan Občine Pivka Robert Smrdelj.

Vir: Občina Pivka

Ne spreglejte

Miklavžev sejem v Pivki

Turistično društvo Pivka vabi na Miklavžev sejem, ki bo v nedeljo, 3. decembra 2023, od 14. do 19. …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja