Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Projekt POSbikes bo v Postojni omogočal izposojo koles

Občina Postojna je s projektom POSbikes uspešno kandidirala na 3. Javni razpis za sofinanciranje ukrepov trajnostne mobilnosti, v okviru katerega se bo v tem mestu vzpostavil sistem izposoje koles.

V Postojni trenutno nimajo vzpostavljenega sistema izposoje javnih koles, ki bi bil zelo uporaben in smiseln pri promociji in spodbujanju uporabe trajne oblike mobilnosti. Predvidene lokacije komunikacijskih postaj za javna kolesa, kjer bo vzpostavljen sistem izposoje tako električnih kot mehanskih javnih koles so na območjih mesta Postojna, kjer so stanovanjska naselja, pošta in javne mestne površine,  turistično-informativni center, zdravstvena ustanova in javni železniški in mesti promet. Prav tako se v bližini nahajata šolski ustanovi, ki pokrivata večji del dijakov in polovico osnovnošolcev v občini. 

Trenutno na predvidenih lokacijah ni urejenih površin za vzpostavitev sistema izposoje javnih koles, ki bi občanom omogočal kolesarjenje po mestu brez nakupa ali uporabe lastnega kolesa. Komunikacijske postaje za kolesa in posledično vzpostavljen sistem izposoje javnih koles so locirane na strateških lokacijah, kjer bo izposoja koles dopolnjevala javni prevoz na tistih razdaljah, ki so prekratke za javni prevoz in čakanje na njega, a hkrati predolge in neatraktivne za hojo. S tem se bo povečala mobilnost občanov in obiskovalcev brez uporabe motoriziranih prevoznih sredstev.

Namen operacije POSbikes predstavlja postavitev šestih parkirišč za kolesa na lokacijah: TIC, ZDRAVSTVENI DOM, POŠTA, ŽELEZNIŠKA POSTAJA, KIDRIČEVO NASELJE, PIVŠKA ULICA in vzpostavitev sistema izposoje javnih koles. S operacijo želi Občina Postojna izboljšati pogoje za kolesarje ter promovirati in spodbujati razvoj kolesarjenja, kar bo neposredno prispevalo k razvoju trajnostnega in energetsko učinkovitega ter zdravju in okolju prijaznega načina prevoza po mestu. 

Cilj operacije je zmanjšanje motoriziranega prometa, izpustov nevarnih snovi v zrak in zmanjšanje emisij hrupa v mestnem jedru ter posledično izboljšanje kakovosti zraka, zmanjšanje prometnih zastojev, izboljšanje javnega zdravja in kakovosti bivanja za občane in obiskovalce mesta Postojna.

Vir: postojna.si

Ne spreglejte

Bloke: vsak dan naj bo dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti, 13. november, bodo na Blokah obeležili na prav poseben način. Ob sodelovanju …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja