Obvestilo

Projektni partnerji novega projekta Waste design 2.0 v Postojni

Občina Postojna, vodilni partner projekta Waste design 2.0, ki se začenja z oktobrom 2023, trajal pa bo vse do konca septembra leta 2025, je bila gostiteljica prvega srečanja vseh partnerjev v projektu (Javno podjetje komunala Izola d.o.o., Mestna občina Nova Gorica, Univerza IUAV iz Benetk in Občina Devin Nabrežina).

Od pilotnih ekoloških otokov do trajnosti in uporabnosti recikliranih izdelkov

Projekt, vreden 738,982.80 eur, od tega gre za sofinancerski delež ESRR (80%) v višini 591,186.24 eur, nadaljuje rezultate in učinke projekta WASTE DESIGN, ki so ga izvajali Občina Postojna, komunala Izola, Univerza IUAV in Isontina Ambiente. V projektu WASTE DESIGN 2.0 želijo partnerji te učinke in rezultate okrepiti in nadgraditi, jih prenesti na nove partnerje in okolja in povečati njihovo vidnost na programskem območju. Občina Postojna in Komunala Izola (PP2) sta v prvem projektu izvedla pilotne investicije v podzemne ekološke otoke za ločeno zbiranje odpadkov, na katerih sta preizkusila inovativno digitalno tehnologijo za spremljanje polnosti zabojnikov. Te dosežke bosta v novem projektu okrepila s postavitvijo novih plotnih ekoloških otokov z digitalnim sistemom in s tem nadgradila rezultate projekta WASTE DESIGN. Univerza IUAV je izvedla študijo o metodologijah in materialih za predelavo gradbenih odpadkov in izdelala prototipe urbane opreme iz recikliranega materiala. V novem projektu bo študijo razširila na druge vrste materialov, preizkusila različne metodologije in izdelala nove prototipe urbane opreme in drugih uporabnih izdelkov. Z izvajanjem pilotnih aktivnosti bodo partnerji imeli možnost analizirati učinkovitost uporabljene tehnologije ter trajnost in uporabnost recikliranih izdelkov.

Spodbujanje krožnega gospodarstva

Specifični cilj projekta, ki nosi celovit naslov »Razvoj skupnih rešitev in testiranje inovativnih tehnologij na področju ravnanja z odpadki in njihove ponovne uporabe za spodbujanje krožnega gospodarstva«, je prispevati k prehodu na krožno gospodarstvo z boljšim upravljanjem odpadkov in s spodbujanjem njihove predelave in ponovne uporabe s pomočjo digitalnih tehnologij in z aktivnostmi ozaveščanja ciljnih skupin.

Projekt si bo preko projektnih aktivnosti prizadeval povečati ozaveščenost prebivalstva in deležnikov na lokalni, regionalni, nacionalni in čezmejni ravni o pomenu ločenega zbiranja odpadkov in njihove ponovne uporabe, kar bo prispevalo k prehodu na krožno gospodarstvo. To bodo partnerji dosegli s skupnimi čezmejnimi aktivnostmi, ki bodo neposredno vključevale ciljne skupine projekta: organe upravljanja na vseh ravneh, izobraževalne inštitucije, podjetja, NVO in lokalno prebivalstvo čezmejnega območja.

V okviru dveletnega projekta so načrtovane naslednje projektne aktivnosti:

  • Izvedba dveh študijskih obiskov (Postojna in Izola)
  • Vzpostavitev 4 ekoloških otokov z novimi tehnologijami (Postojna, Mestna občina Nova Gorica)
  • Zamenjava obstoječih smetnjakov s pametnimi smetnjaki (Občina Devin Nabrežina)
  • Raziskava možnosti ponovne uporabe »manjših« gradbenih odpadkov z inovativnimi tehnologijami (IUAV)
  • tehnologij (IUAV)
  • Razstava (IUAV)
  • Delavnica Waste Design 2.0 za spodbujanje recikliranja v gradbeništvu in izdelava urbane opreme – v okviru projekta ‘Teden brez odpadkov’
  • Za urbane prostore bodo izdelani trije prototipi pohištva in/ali oblog (npr. talne ali druge obloge)

Prenos dobrih praks

Prvo srečanje, ki je potekalo v Postojni, v prostorih Podjetniškega inkubatorja Perspektiva, kjer je zbrane projektne partnerje uvodoma pozdravil tudi župan Občine Postojna Igor Marentič, so partnerji izkoristili za predstavitve in izvedli sestanek Upravnega odbora projekta. Obenem so v drugem delu srečanja izvedli prvi tako imenovani študijski obisk za prenos dobrih praks v upravljanju z odpadki in njihovi ponovni uporabi na čezmejnem območju. V Postojni so si namreč ogledali podzemne ekološke otoke z digitalnim sistemom za nadzor ločenega zbiranja odpadkov, ki so nastali v preteklem letu in s katerim upravlja podjetje Publikus.

Občina Postojna / Uredništvo NzN

Foto: arhiv Občine Postojna

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja