Obvestilo

Prost trg dimnikarskih storitev

Konec oktobra so poslanci v državnem zboru potrdili nov Zakon o dimnikarskih storitvah in jih z začetkom letošnjega leta v celoti prepustili trgu. Pristojni na okoljskem ministrstvu, ki so pripravili nov zakon, so obljubili, da bo ta za potrošnike pomenil prijaznejše in cenovno konkurenčnejše storitve.

Cerknica – Sedaj so na potezi uporabniki storitev, ki morajo do konca junija 2017 izbrati svojega izvajalca dimnikarskih storitev. »Če potrošnik izvajalca ne bo izbral, bo veljalo, da je z njim zadovoljen in bo storitve opravljal tisti, ki je to delo opravljal doslej,« pojasnijo na ministrstvu za okolje. Izbrani izvajalec bo dimnikarske storitve v gospodinjstvu opravljal 12 mesecev, vendar to ne pomeni, da dimnikarske službe v tem času ne bo mogoče zamenjati. »V primeru, da pristojna inšpekcija ugotovi, da dimnikar ne opravlja svojega dela tako, kot je določeno z zakonom, lahko potrošnik tudi pred pretekom enega leta zamenja dimnikarsko službo,« potrdijo na ministrstvu.

Okić ne bo več edini možni »izbranec«

V preteklosti je dimnikarske storitve na območju občine Cerknica opravljalo podjetje Dimnikarstvo in sanacija dimnikov Okić Fadil s.p. iz Sodražice. Če bi radi zamenjali dimnikarsko službo, je z letošnjim letom trg prost in lahko izberete izvajalca s seznama dimnikarskih služb, ki ga vodi okoljsko ministrstvo.

Tudi v primeru, da si boste izbrali novega dimnikarja, so njihove pristojnosti in dolžnosti jasne – to je, da pregledajo kurilne naprave in jih vpišejo v evidenco. Na drugi strani pa mora potrošnik dovoliti izvajanje dimnikarskih storitev, eno leto hraniti zapisnik o pregledu, upoštevati morebitno odločbo pristojne inšpekcije ter odpraviti ugotovljene nepravilnosti.

Besedilo in foto: Maruša Opeka

Ne spreglejte

Postojna: Oktetu Bori priznanje Miroslava Vilharja

Na večer ob slovenskem kulturnem prazniku so se v Postojni z osrednjo prireditvijo poklonili največjemu …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja