Postojnska jama Triglav
Obvestilo

Prva polovica leta v Parku vojaške zgodovine vnovič v znamenju povečanja obiska

Park vojaške zgodovine se je v zadnjem desetletju iz kompleksa opuščenih pivških vojašnic razvil v največji muzejski kompleks na Slovenskem, ki z obsežno zbirko tehnične zapuščine in pestrostjo eksponatov privablja na ogled vse več obiskovalcev. Pozitivne trende rasti turističnega obiska beležimo tudi v letošnjem letu, saj si je v prvem polletju muzejske zbirke in razstave ogledalo že prek 20.000 obiskovalcev.

V treh mesecih 800 obiskovalcev v simulatorju letenja

V osrednjo turistično sezono so tako zakorakali z več kot 10-odstotnim povečanjem števila obiskovalcev, podoben trend rasti pa se glede na trenutno povpraševanje nakazuje tudi za drugo polovico leta. Vedno večjemu zanimanju za Park vojaške zgodovine poleg atraktivnih muzejskih vsebin botrujejo tudi dragocene nove muzejske pridobitve, zaradi katerih se obiskovalci radi vračajo na ogled. Ena takšnih je simulator letenja z letalom MiG-21, s katerim smo spomladi nadgradili zbirko letalske zgodovine in obiskovalcem omogočili doživetje izkušnje letenja z nadzvočno hitrostjo. V zadnjih treh mesecih se je na simulatorju letenja v pilotiranju nadzvočnega letala MiG-21 preizkusilo že blizu 800 obiskovalcev.

Za obiskovalce ostajajo še vedno atraktivni tudi organizirani vodeni ogledi notranjosti podmornice, kjer se lahko pobliže seznanijo z zahtevnim življenjem in delom podmorničarjev pod morsko gladino. Poleg povečanega števila individualnih obiskovalcev v Parku vojaške zgodovine beležijo tudi vedno večje povpraševanje organiziranih skupin za vodene oglede skozi zbirke, tudi teh je bilo v prvem polletju za 6 % več kot lani. Izmed vseh kategorij organiziranih skupin izstopa zlasti porast v prihodih šolskih skupin, ki so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za več kot 21 %.

Vse več tujih gostov

Park vojaške zgodovine poleg domačih obiskovalcev pritegne vsako leto več tujih gostov; prednjačijo predvsem gostje iz Italije, Nemčije, Avstrije, s Hrvaške in Češke, pogosto pa se na obisku ustavljajo tudi Nizozemci, Poljaki, Francozi, Madžari, Angleži, Belgijci in Slovaki. Ravno tuji obiskovalci predstavljajo tudi največji delež uporabnikov postajališča za avtodome, ki se med lastniki avtodomov vse bolj uveljavlja kot priljubljena točka za postanek. Poleg rednih ogledov je v zadnjem času zaznati tudi vedno večje zanimanje za doživljajske programe, zlasti za izvedbo rojstnodnevnih praznovanj za otroke in teambuilding programe, s katerimi smo pred kratkim dopolnili muzejsko ponudbo.

Vir: PVZ

Ne spreglejte

Brezplačna dostava knjig na dom

Bolnim, ostarelim in invalidnim bodo iz Knjižnice Jožeta Udoviča Cerknica poslej brezplačno dostavljali knjige, revije, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja