Obvestilo

Prvi multimedijski interaktivni center o Cerkniškem jezeru odprl vrata

Na zadnji septembrski dan so s slovesnostjo odprli še razstavni del Centra za obiskovalce Cerkniško jezero. V njem je doslej deloval turistično – informacijski del centra s turistični informatorji, odslej pa bo lesena stavba na koncu Dolenjega Jezera ponujala nepozabno doživetje za vseh pet čutil. Z odprtjem so v cerkniški občini obeležili tudi 20-letnico Notranjskega parka.

Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ki je med drugim poudaril, kako izjemno ohranjena je narava Notranjskega parka in kako pomembno je poskrbeti, da takšna ostane. Priznal je, da mora tudi država aktivneje pristopiti k varovanju in upravljanju tega bisera. Zato podpira čim bolj pospešeno širitev Notranjskega parka na Planinsko polje in prehod parka na nacionalni nivo.

Dolga pot do odprtja centra

Na mnogih nivojih občine se je vrsto let kazal interes za to, da se postavi objekt, ki bi deloval v javnem interesu, šlo pa je počasi. Potem pa je Občina Cerknica dokončno prepoznala pomembnost takšnega objekta in financirala gradnjo stavbe, Notranjski regijski park je uspel pridobiti sredstva od države in evropske kohezije – naložbo sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj  — in v notranjosti stavbe uredil razstavo, ki na enem mestu združuje predstavitev geološkega in hidrološkega delovanja Cerkniškega jezera, izjemno biodiverziteto, pomembno v svetovnem merilu, in orisuje način življenja domačinov z jezerom skozi stoletja.

Doživetje vseh čutil

Center je zasnovan moderno in ima vse, kar imajo veliki — za celovito doživetje je treba uporabiti vsa čutila, veliko je tipanja, premikanja predmetov, sestavljanja, tudi vonjanja in seveda poslušanja: v centru boste lahko zavohali poletni vonj po jezerski meti, poslušali nočne zvoke Cerkniškega jezera, slišali zvok skrivnostne čaplje bobnarice, pa pokanje ledu na zaledenelem jezeru, lahko boste v 3D različici spremljali preobrazbo kačjega pastirja iz ličinke in še veliko več …

Cerknica tako na enem mestu dobiva turistični informacijski center, kjer obiskovalci dobijo vse potrebne informacije o ponudbi, izletih, pravilih vedenja, hkrati pa lahko tudi spoznajo kompleksnost jezerskega ekosistema.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Tine Šubic

 

Ne spreglejte

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana stopili na prste kriminalcem

Kriminalisti Policijske uprave Ljubljana smo minulo sredo na podlagi izdanih odredb s strani Okrožnega sodišča …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja