Obvestilo

Prvi novorojenček v Postojni rojen dobre tri ure po polnoči

Prvi v letu 2020 je bil dve minuti čez polnoč rojen deček v ljubljanski porodnišnici. Natanael je težak 4,140 kilograma in velik 55 centimetrov. Prva deklica letos pa se je rodila ob 2. uri na Jesenicah. Sofia je težka 2,220 kilograma in velika 46 centimetrov.

 

Nadzorna zdravnica v Porodnišnici Ljubljana Andreja Trojner Bregar je v izjavi novinarjem povedala, da je Natanaelova mamica zadovoljna in da se dobro počuti. Po besedah mamice Anje Potalfta iz Kočevja je Natanael njen prvi otrok, njegovo ime pa pomeni božji dar oz. čudež.

Tudi zadnji novorojenček, ki je bil rojen 2019. v Ljubljani rodil v letu 2019, je bil deček. Žan je prišel na svet v torek ob 20.43 in je težak 3,300 kilograma ter velik 52 centimetrov. Na zadnji dan starega leta se je sicer rodilo 11 otrok.

Kot je povedala Trojner Bregarjeva, so imeli v celem letu 2019 v ljubljanski porodnišnici 5528 porodov. Od tega je bilo carskih rezov 21 odstotkov. Dečkov je bilo nekaj več kot deklic. Rodilo se je 146 parov dvojčkov in enkrat trojčki. Tudi po podatkih Statističnega urada RS je bilo lani prvič v 160 letih, odkar obstajajo natančni podatki o slovenskem prebivalstvu, v naši državi več moških kot žensk.

Na Jesenicah, kjer je bila rojena prva deklica letos, je bila deklica tudi zadnja, ki je na svet privekala v starem letu.

Štiri minute čez polnoč pa je bil  danes v mariborski porodnišnici rojen deček, težak 3,390 kilograma in velik 52 centimetrov. Ob 6.05 so dočakali še enega dečka. Prav tako je bil deček tudi zadnji, ki je tam privekal na svet lani. Rojen je bil v torek ob 22.02.V Celju so danes prav tako že povili dva dečka, prvega ob 2.13, drugega pa ob 5.14. Tudi zadnji, ki je bil rojen lani, je bil deček.

V Postojni  je bil prvi v novem letu nekaj čez 3. uro zjutraj rojen deček, lani pa je bila zadnja deklica. V porodnišnicah v Izoli in Šempetru pri Gorici je bila noč mirna, prva otroka letos sta bil rojena šele v jutranjih urah. V Novem mestu, Brežicah, Slovenj Gradcu, Murski Soboti, Kranju in na Ptuju so takrat na prve letošnje novorojenčke še čakali.

(Fotografija je zgolj simbolična)

 

Ne spreglejte

Postojnska jama praznuje: 200 let vodniške službe

Z včerajšnjim dogodkom v Koncertni dvorani Postojnske jame smo svečano zaznamovali jubilejno leto: 200 let …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja