Obvestilo

Prvič v zgodovini: zmajev okus sladoleda

V Parku Postojnska jama se lahko prvič v zgodovini turistične ponudbe pohvalijo z lastno produkcijo domačega sladoleda. Od danes naprej pa lahko preizkusite tudi dva avtentična okusa: Baby dragon in Briljant!

 Sredi vročinskega vala se v Parku Postojnska jama odslej lahko osvežite tudi z ekskluzivno ponudbo domačih sladolednih okusov. Otroke bo navdušil Baby dragon, v katerem se prepletajo sveži okusi borovnice, bezga in limone. Baby dragon je narejen na vodni osnovi, brez dodanih sladkorjev in brez glutena, kar pomeni, da je slaba vest odveč.

“Za ljubitelje kremnega sladoleda pa so naši slaščičarji pripravili Briljant, v katerem se prepletata okusa kreme catalane in mlečne karamele, dopolnjujejo pa ga še mrvice iz prežganega sladkorja. “Tako kot vsi sladoledi iz domače ponudbe, je tudi Briljant narejen iz domačega mleka, dnevno pripeljanega z bližnje eko kmetije,” sporočajo iz družbe Postojnska jama.”

 Pristno – authentic

V Parku Postojnska jama so v letošnjem letu začeli z razvojem domače blagovne znamke Authentic. To pomeni, da razvijajo produkte, ki so avtentični, pristni, domači in tesno povezani z okoljem.  V Postojnski jami pojasnjujejo: “Tako so tudi naši slaščičarji navdih za izdelavo domačega sladoleda poiskali kar pri jamskih zmajčkih (človeških ribicah) in znamenitem kapniku – Briljantu. Naši najštevilčnejši obiskovalci iz sosednje Italije v obliki Briljanta sredi Postojnske jame namreč prepoznavajo »gelato alla crema« (»kremni sladoled«).”


Sladoled ali gelato?

Čeprav imamo Slovenci enoten izraz »sladoled«, postojnski slaščičarji strogo ločujejo med poimenovanji »ice cream« in »gelato«. »Gelato ima manj maščob, bistveno manj dodanega zraka ter bolj kremasto strukturo,« razlaga direktor gostinstva v Parku Postojnska jama Tomaž Brantuša. “Prav zato v Parku zagotavljamo dnevno svež sladoled, ki ga lahko okusite le pri nas.”

… in na kateri okus prisega direktor Marjan Batagelj?

“Nisem ravno ljubitelj sladkih stvari, me pa privlačijo briljantne posebnosti. Ja, okus sladoleda Briljant  je toliko bolj zanimiv, ker ob razvajanju z njim misliš še na našo Postojnsko jamo, ki je v tem času prav tako osvežilna kot sladoled.”

 

Ste vedeli?

  • Sladoled je najstarejša in najbolj priljubljena sladica na svetu.
  • Prvi sladoled so pred več kot 3000 leti izdelali na Kitajskem iz sadja, medu in vina.
  • Slovenci v povprečju pojemo 4 kg sladoleda letno.
  • V vrhu svetovne lestvice so Novozelandci s približno 28 kg sladoleda letno, sledijo jim Američani in Avstralci.

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

One comment

  1. Pozdravljeni, ne vidim cene sladoleda ali gelata,sicer so mi novičke všeč.pozdravcke

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja