Obvestilo

Prvo desetletje Društva za zdravilne rastline Ognjič Logatec

Obeležitev desetletnice enega najbolj znanih logaških društev, ki poleg Logatčanov združuje udi  članice in člane z Vrhnike, Rakeka, iz Cerknice in celo iz Kamnika – skupaj jih je kar 160 – je v dvorano Narodnega doma privabila številne goste, saj je bila to poleg uradne prireditve tudi priložnost za pogovor o zdravilnih rastlinah, zeliščih in pripravkih iz njih. Za nekatere pa tudi možnost za kratek klepet z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc.

Goste je uvodoma pozdravila Metka Rupnik, ki društvu predseduje že polno desetletje, letos pa bo, kot pravi, krmilo predala nekomu drugemu, spregovorila pa sta tudi župan Berto Menard in Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, Logatčanka in dolgoletna članica društva.

Rupnikova je v desetletnem delu društva izpostavila predvsem njegovo izobraževalno dejavnost: »Organizirali smo odlična predavanja in delavnice, veliko smo hodili po vrtovih, po ekskurzijah, vedno s ciljem, da obogatimo, kar so nekoč že znali in da dodamo še kaj novega. In vsi znamo izredno dobro skrbeti za svoje zdravje, tudi svoje družine učimo tako živeti in skrbeti zase, poleg tega pa učimo, da je treba imeti odnos do narave.« P njenih besedah imajo zdravilne rastline v sodobnem času vse pomembnejše mesto, zanimanje za zeliščarsko dejavnost pa raste, kar dokazujejo številni mladi člani društva. V naslednjem desetletju bo vodenje društva, kot pravi dolgoletna predsednica, predala nasledniku ali naslednici, saj so se tako dogovorili, prepričana pa je, da se bo društvo še naprej lepo razvijalo.

Prireditev ob desetem jubileju je s svojo prisotnostjo počastila tudi Milojka Kolar Celarc, ministrica za zdravje, sicer pa Logatčanka in dolgoletna članica društva. »Zdravilne rastline so moj veliki hobi in ves prosti čas, ki ga imam, uporabim za pripravo čajev, mazil, kremic, ker verjamem, da nam je narava dela nekaj, kar lahko s pridom uporabimo za krepitev našega zdravja, pa tudi za kakšna blažja vnetja, prehlade in podobno,« je po koncu uradnega dela prireditve povedala ministrica. Po njenem mnenju smo v preteklosti zdravilnim rastlinam namenjali premalo pozornosti, toda: »Mislim, da se sedaj nekako vračamo tudi k starim izročilom o koristnosti zdravilnih rastlin. Tudi v prihodnje  bom aktivna članica tega društva.«

Društvu je tudi v prihodnjem desetletju zaželela nesebično, predano delo, pomoč drugemu, brez gledanja na koristi, in pozitivne energije, ki je v naši družbi primanjkuje.

Ob 10. obletnici so v društvu izdali zanimivo publikacijo s predstavitvijo društva in dejavnosti ter nekaj preizkušenimi recepti in nasveti, program pa so ob Aniti Garafolj in Bojani Breznikar obogatili učenci Osnovne šole 8 talcev Logatec. Članice in člani Ognjiča so nas pogostili tudi z jedmi, pripravljenimi iz zelišč in  zeliščnim čajem.

Blanka Markovič Kocen

Foto: Brane Pevec in B. M. K.

 

Ne spreglejte

Logatčani Fed Horses na Emi 2019

Poslušalca osvojijo na prvo poslušanje.  Nagovorijo ga z energijo, izjemnimi aranžmaji,  mehkim, malo otožnim vokalom, …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja