Obvestilo

Pust pregnal zimo

Tradicionalni pustni karneval v Cerknici je spet privabil na tisoče obiskovalcev od daleč in blizu, ki so si prišli ogledat butalske norije, mater Uršulo in druge značilne karnevalske figure. Letos je bilo še posebej veselo, saj je pustno društvo Cerknica praznovalo okroglo obletnico oziroma  Zacupranih 40, kot so jih poimenovali. 

karneval-avto  Karneval-ščika

In v Cerknici je bilo prav zares veselo, pustne šeme so namreč še kako dobro opravile svojo nalogo in pregnale zimo. Vsaj za danes. V Cerknici je za nekaj ur posijalo sonce in še bolj ogrelo obiskovalce. Kljub temu da je predal oblast Butalcem, je cerkniški župan Marko Rupar obiskal karneval. Kot nam je povedal, karneval predstavlja največji dogodek v Cerknici, kar je še kako pomembno za turizem. Prepoznavnost karnevala bodo v prihodnosti še bolj izkoristili. Uredili bodo pustne hale, da bodo primerne tudi za obiskovalce, najbolj prepoznavne pustne figure cerkniškega karnevala pa bodo na ogled tako čez celo leto in ne samo na dan dogodka.

karneval-zmaj-ogenj

Tudi danes je nad pustno povorko bedela coprniška mati Uršula, ki praznuje 40 let in se odlično drži. Leta ji ne pridejo do živega. Seveda jo je spremljala tudi njena hči, čarovnica Liza z vsem ostalim spremstvom, kot se za slivniške čarovnice tudi spodobi. Iz Cerkniškega jezera so priskakljale žabe z žabjim princem na čelu, tudi orjaška ščuka ni zamudila okroglega praznovanja pusta, prikazal se je tudi Jezerko. Zmaj s svojim podmladkom se je prav tako udeležil pustne povorke, poleg stalnih figur pa so Cerknico obiskala tudi številna pustna društva, kurenti in lauferji, noben karneval pa ne mine brez godb in mažoretk.

Karneval-žabe

Seveda se po pustni povorki zabava šele prične. Oder pred kulturnim domom so zavzeli pustni zabavljači Christine pa skupini Narisani in Biseri, na oder pa bo stopila tudi Manca Špik. Če še niste v Cerknici, pa pridite. Pustna zabava je zagotovljena!

Besedilo in foto: Andreja Jernejčič

Karneval-maske

 

Ne spreglejte

ebm-papst Slovenija: v četrto desetletje z novimi poslovnimi prostori

Podjetje ebm-papst Slovenija, ki je največji delodajalec na Notranjskem, je včeraj v Podskrajniku v počastitev …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja