Obvestilo

Pust v Cerknici – od ščuke do polha

Lani Ščuka na suh’m, letos Polh v škrini. Cerknica bo tudi letos za nekaj dni pravo butalsko mesto, polno pustnih mask, veselja in smeha!

Cerknica –  Slavnostno odprtje pustnih prireditev, prevzem oblasti in odprtje pustne razstave so se ob glasbeni spremljavi zgodili na debeli četrtek, 23. februarja, ko so Butalci organizirali revolucionarni prevzem oblasti. Po pravilih, seveda, in ne preveč revolucionarno. Povabili so župana Občine Cerknica Marka Ruparja, sicer Begunca z veliko začetnico (ker je doma v Begunjah), ki  je Butalcem vnovič predal oblast. Za ves teden jo je prevzel Župan Butalski.

Žaganje babe

Prevzem oblasti in skok v pustni čas so v Cerknici opravili s tradicionalnim žaganjem babe. No, baba ni čisto prava baba, ampak lesen hlod, čisto pravo pa je žaganje.

»Včasih so mame otroke poslale v mesto, naj gredo gledat, kje žagajo babo. One so imele čas, da so napekle dobrote, otroci pa so se zamotili v iskanju kraja tega grozodejstva. Babe seveda nikjer niso žagali, to je bila le potegavščina, ki je otročad odtegnila od doma, dišečega po ocvirkovki, krofih in pohanju,« običaj žaganja babe pojasnjujejo na spletni strani pust.si. »Dandanes otrokom ne moreš več prodajati megle. Peciva in ostale hrane imajo dovolj že čez leto, prežaganih bab pa so po televiziji videli že toliko, da jih to zanima ne več pretirano. Zato Butalci ob začetku pustovanja v Cerknici zdaj raje kot »farbamo« mulce prevzamemo oblast, coprnice iz Slivnice prižgejo pustni ogenj, babo prav zares prežagamo (res da leseno, pa kaj – Butalci pravimo: »Bolje lesena kot nobena«), izstrelimo nekaj salv in veselo rajamo! Butalci, coprnice, žabe, polhi in ostale maske veselo vzklikajo novemu Županu in dejstvu, da se je Cerknica spet za en teden spremenila v Butale.«

Šotor pri Žajfnici v Cerknici

Ker Butalci potrebujejo zabavo tudi v petek, so pustniki tudi letos na spored uvrstili  tradicionalno petkovo pustno zabavo. »Ker je igrišče ob Osnovni šoli Cerknica (dosedanje prizorišče pustnih zabav) ograjeno skoraj kot Kolpa, se šotor seli k Žajfn’ci. In počasi se cel pust premika tja, od koder se je že v pamtiveku pričenjal pustni pogrebni sprevod. Najprej je šla tja pustna hala, nato pogreb, zdaj pa še obe pustni zabavi. Še malo, pa se bo še karneval začel kar tam in šel po potoku do jezera …« napovedujejo organizatorji.

Največja otroška pustna zabava

Največja otroška maškarada s coprnicami, Butalci, animatorji in glasbenimi gosti se danes odvija v športni dvorani Cerknica. »Kakšna je razlika med otrokom, ki se udeleži otroške maškarade, in med otrokom, ki se je ne udeleži? V eni sami črki. Razpoloženje taprvega je pustno, razpoloženje drugega pa pusto,« poudarjajo Butalci in vabijo otroke v svojo družbo in družbo  žab ter  čarovnic.  Otroci pa se na ta dan prelevijo se v princeske, prince, škratke, medvedke, čebelice, žabice, super-mene, spajder-mene, bet-mene …

Nove butalske maske

Notranjski park in Pustno društvo Cerknica sta med 16. in 18. februarjem izvedla delavnico izdelovanja butalskih mask. Delavnico je vodil Martin Petrič, grafični oblikovalec, ki ima z oblikovanjem in izdelavo tovrstnih likov že mnogo izkušenj.

Tradicija izdelave takšnih mask je v Cerknici že dodobra uveljavljena, s potekom postopka pa želijo seznaniti tudi laike, ki se sicer takšnega dela ne bi lotili. Zanimanja ni manjkalo  – vseh deset prostih mest v skladišču v Podskrajniku  je bilo kmalu zapolnjenih! Tako udeleženci delavnice kot mentor so bili z izdelki zadovoljni. Izdelke, javnosti pa jih bodo pokazali na nekaj Cerkniških pustnih karnevalih. Udeleženci so se namreč zavezali, da bodo njihove maske prisotne na vsaj treh povorkah, sicer pa so butalske glave, nastale na delavnici, last izdelovalca.

Napetost in pričakovanje v Cerknici pred jutrišnjim karnevalom, ki bo točno okoli 12.32, naraščata. Zraven bomo.

pust.si/Uredništvo NzN

Ne spreglejte

Zaradi Izlitja gnojnice iz kmetijskega obrata na Studencu pri Postojni potreben previdnostni ukrep

V nedeljo,18. februarja 2024,se  je okoli 17:30 zgodila nesreča na kmetijskem obratu Eko Kmetije Žgajnar …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja