Obvestilo

Pustni krofi

V receptu, ki je novejšega izvora, je treba sestavine segreti. Včasih je bilo to drugače. Hiše so bile mrzle in prepišne, zato je bilo ogrevanje prostora, kjer so pripravljali krofe, toliko pomembnejše. Še vedno nas babice podijo iz kuhinje in govorijo, naj hitro zapiramo vrata, da se prostor ne ohladi. Vendar to ni več tako pomembno. Kuhinje so sedaj lahko že celo prevroče in kvas ne vzhaja več tako dobro zaradi previsoke temperature v prostoru. Če je vroče vam, je tudi kvasovkam.

Recept je zelo zanesljiv in bo zagotovo uspel tudi začetnikom. Ne odlašajte v nedogled, saj če ne poizkusite, se ne morete vedeti, ali bo uspelo ali ne.

Sestavine:

0,5 kg moke
8 dag  sladkorja
1 kvas
sol
1 jajce
3 rumenjaki
8 dag masla
lupinica ene limone
2,5 dl mleka
1 jedilna žlica ruma
1 vanilin sladkor
marmelada za polnjenje
sladkor v prahu za posip
olje za cvrtje

Pripomočki:
posoda za vzhajanje
posoda za cvrtje
obračalka

Potek dela:

Moko presejemo na pekač in jo pri 50°C segrevamo 20 minut. V polovični količini mleka raztopimo kvas in ga zlijemo v moko, v katero smo naredili jamico. Zamesimo mehak kvasec, pokrijemo in počakamo, da vzhaja. V drugo polovico mleka damo sladkor, maslo, sol, vanilin sladkor in rum ter zmešamo. Dodamo ga kvascu, ko se na površini naredijo grobe razpoke. Prav tako dodamo limonino lupino, jajce in rumenjake ter s kuhalnico stepamo tako dolgo, da se testo svilnato sveti in se pojavijo mehurji.

Na toplem naj vzhaja pol ure, nato ga razvaljamo na pomokani delovni površini pol centimetra debelo. Iz testa izrežemo 7 cm velike kroge. Na polovico krogov damo marmelado in okoli obrnjen krog brez nje. Stisnemo rob in izrežemo krog s premerom 6 cm. Ta krog, okoli obrnjen, položimo  na pomokan prt ter pustimo, da vzhajajo, dokler ne pridobijo tretjine svoje višine.

Maščobo segrejemo na 170°C. Krofe polagamo v maščobo obrnjene navzdol. Po dveh minutah oziroma, ko dobijo rjavo barvo, krofe obrnemo in pečemo še dve minuti. Pečene vzamemo ven in jih odcedimo. Preden jih ponudimo, jih posujemo s sladkorjem v prahu.

Namig kuharja:

Marmelado damo na sredino kroga, da se med cvrtjem ne nagiba v eno ali drugo stran in naredi lep venček.

Venček je tista bela obroba, ki je značilna za vsak pravilno pripravljen krof.

Klavdija Hiti

Ne spreglejte

S slikarjem Petrom Lazarevićem med ustvarjalnimi sprehodi in portreti

V Jožefovi galeriji Doma Marije in Marte v Logatcu so sinoči odprli pregledno razstavo slikarja …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja