Obvestilo
Pust v Cerknici - pogreb 2016. Foto: Miha Belca / pust.si in LokalniUtrip.com

Cerknica: Tudi letošnjega Pusta zakurili na mostu ter ga vrgli v potok

Cerknica/Butale – »Kar je trejba, je trejba,« so rekli cerkniški pustarji in tudi tokrat na pepelnično sredo pripravili pustno pogrebno svečanost, veliko premikajočo ulično predstavo z ognjeno – mokrim koncem, kot so jo hudomušno poimenovali.

V Pustnem društvu Cerknica pravijo, da je pustni pogreb najstarejša pustna prireditev v Cerknici, mnogo starejša od karnevala in ostalih spremljajočih prireditev, ki smo jim priča danes. Baje so od pamtiveka kurili pusta na mostu. Menjali so se pusti, ljudje, mostovi in države, a tradicija ostaja. Tudi danes so Pusta na zadnjo pot ponovno pospremili izpred Žajfn’ce, točneje izpred Pustne hale. Vežica se je v letu 2013 po dolgem času namreč spet vrnila na sam začetek – k Žajfnici. Posmrtni ostanki so od tam potovali do mesta, kjer gre Cesta 4. maja čez Cerkniščico, na most torej.

Tam so se od Pusta še zadnjič poslovili vsi žalujoči ter mu preko zvočnikiv v slovo namenili še zadnje besede. Sledilo je kurjenje in nato še utopitev, ki je pomembna predvsem zato, da se iz ubogega Pusta iztisne še tisto malo življenja, ki bi v njem utegnilo ostati. Zakurjenega in pod vodo namočenega ga je odneslo na njegovo zadnjo pot – njegovi posmrtni ostanki se bodo počasi pridružili ščukam, ki, upamo, takrat ne bodo več na suh’m.

Pogreb pusta je v Cerknici spet vrnil »posvetno« oblast, saj se ji je Župan Butalski, kot je že običaj, v silni žalosti odrekel tudi tokrat. Ogenj, ki so ga na debeli četrtek coprnice prinesle iz Slivnice pa je tako ali tako pogoltnil vse, kar je ostalo od teden dni dolgega norenja.

Fotoutrip v spodnjih fotogalerijah / Pust v Cerknici – pogreb 2016:
1. Foto: Miha Belca / lokalniutrip.com / pust.si
2. Foto: Bor Šparemblek / pust.si

Obširnejši fotoutrip v fotogalerijah na Facebook strani Pust v Cerknici.

Ne spreglejte

V Pivki ustavili pijano voznico in sopotnika

S Policijske uprave Koper sporočajo, da so v ponedeljek ob 23.45 pri Pivki ustavili osebni …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja