Obvestilo

PVZ: razstava Do pekla in nazaj z dopolnjeno vsebino

V Parku vojaške zgodovine so danes na manjši slovesnosti v okviru muzejske razstave Do pekla in nazaj odprli prenovljeno muzejsko vitrino. Razstava je bila odprta leta 2017 in je posvečena zgodbi padlih ameriških letal v drugi svetovni vojni na slovenskem ozemlju. Gre za pomembno in obsežno zgodovinsko temo (na slovenskem ozemlju je v letih ’44 in ’45 padlo kar 140 ameriških letal), ki predstavlja prav posebno izhodišče za sodelovanje med Združenimi državami Amerike in Republiko Slovenijo.

Prenovljena vitrina je posvečena padcu letala B-24 »Double Trouble« pri Logatcu dne 25. februarja 1944. Vitrina je bila dopolnjena z dragocenimi predmeti iz zapuščine bombarderja podporočnika Georgea A. Evensa in strelca Salvatoreja P. Scafidija.

Odprtje prenovljene vitrine so pripravili ob ameriškem državnem prazniku Dnevu veteranov, pri čemer sta pomembno težo dogodku dala nagovor namestnice veleposlanice Združenih držav Amerike ge. Susan K. Falatko in udeležba Paula J. Tripodija, pranečaka Salvatoreja Scafidija, ki je ob strmoglavljenju letala pri Logatcu izgubil svoje življenje.

Vir: PVZ

Ne spreglejte

Prostovoljke in prostovoljci, junaki našega časa

Slovenska filantropija med 22. in 28. majem 2023 že tradicionalno organizira 24. Nacionalni teden prostovoljstva, katerega namen je praznovanje prostovoljstva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja