Obvestilo

PVZ s podpisom pogodbe formaliziral sodelovanje z ministrstvom za notranje zadeve

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in direktor Parka Janko Boštjančič sta v Parku vojaške zgodovine (PVZ) včeraj slovesno podpisala pogodbo o sofinanciranju delovanja Parka vojaške zgodovine. Gre za še eno v sklopu pogodb, sklenjenih na podlagi sklepa Vlade Republike Slovenije z dne 23. julija 2020, ki je glede na nacionalni pomen Parka vojaške zgodovine in njegov izrazit medresorski značaj k vzpostavitvi sodelovanja s Parkom in medresorskega sofinanciranja njegovega delovanja zavezal šest pristojnih ministrstev (ministrstvo za obrambo, kulturo, notranje zadeve, izobraževanje, znanost in šport,  gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvo RS za zunanje zadeve).  

Direktor Parka je ob podpisu izpostavil dejstvo, da je razstava Pot v samostojnost, ki so jo kot osrednjo razstavo Parka vojaške zgodovine postavili pred petimi leti, dobro obiskana, da pa je vloga takratne milice v vojni za obrambo samostojnosti nekoliko zanemarjena. Izrazil je zadovoljstvo, da bodo s podpisom pogodbe zagotovljena sredstva za dopolnitev razstave kot tudi vzpostavljeno sodelovanje med Parkom vojaške zgodovine in Muzejem slovenske policije.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v slovesnem nagovoru ob podpisu pogodbe Parku vojaške zgodovine čestital za izjemno prizadevnost in strokovnost pri muzejski predstavitvi slovenskega osamosvajanja kot ključnega mejnika v naši nacionalni zgodovini. Pri obrambi novonastale samostojne slovenske države je bila po njegovih besedah poleg vojaških sil odločilna tudi vloga takratne slovenske milice, zato je izrazil iskreno zadovoljstvo, da bo s prejetimi sredstvi Parku ob prihajajoči 30-letnici slovenske samostojnosti omogočen dostojen muzejski prikaz tega dela v zgodbi slovenske osamosvojitve.

Ob slovesnem podpisu pogodbe je minister Hojs skupaj z direktorico Muzeja slovenske policije Darinko Kolar Osvald in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja policije Andrejem Juričem Parku vojaške zgodovine simbolno predal tudi glasbeni inštrument – tubo, na katero so igrali godbeniki policijskega orkestra ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije na slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani 26. junija 1991. Vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald je ob tej priložnosti zbranim predstavila zgodbo tega dragocenega inštrumenta, ki bo odslej kot muzejski eksponat v Parku vojaške zgodovine obiskovalce spominjal na prelomne dogodke v nacionalni zgodovini.

Vsem zaslužnim je čestitala tudi podžupanja Občine Pivka Jana Gržinič, ki je kot predstavnica lokalne skupnosti izrazila veliko zadovoljstvo  nad tem, da bo s prejetimi sredstvi omogočeno ne samo golo preživetje Parka, ampak tudi njegov nadaljnji razvoj.

Vir: PVZ

Foto: Simon Avsec

Ne spreglejte

Prvi Festival podjetništva za mlade v Primorsko-notranjski regiji vzbudil vedoželjnost in ustvarjalnost

Mrežni podjetniški inkubator Perspektiva, ki v obdobju zadnjih štirih let udejstvovanju mladih na področju podjetništva …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja