Obvestilo

Računsko sodišče: tudi za postojnsko bolnišnico mnenje s pridržkom

Računsko sodišče je o pravilnosti sklepanja pogodb civilnega prava za opravljanje zdravstvenih storitev v letih 2012 in 2013 štirim bolnišnicam izreklo mnenje s pridržkom. Poleg  Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo Kranj, Splošne bolnišnice Trbovlje, Splošne bolnišnice Brežice je med njimi tudi Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Skoraj 7.700 evrov neupravičenih izplačil

Postojnska bolnišnica je pogodbe z zdravniki sklepala brez soglasij delodajalca, pogodbe je sklepala za nedoločen čas ali pa jih podaljševala na več kot 12 mesecev. Podjemne pogodbe s pravnimi osebami je imela sklenjene tudi po uveljavitvi zakona za uravnoteženje javnih financ, z lastnim zaposlenim zdravnikom pa je sklepala podjemno pogodbo za izvajanje tržnih storitev, čeprav storitev ni opravljal izven rednega delovnega časa, ugotavlja Računsko sodišča. Izvajalcem je zaradi napačno določenih cen v podjemnih pogodbah ter neupravičenega izplačevanja dodatkov za delo v manj ugodnem delovnem času v času pripravljenosti na domu bolnišnica izplačala najmanj 7673 evrov preveč, analiz, s katerimi bi dokazala stroškovno upravičenost sklenitve posameznih pogodb, pa ni izdelala.

Podjemne pogodbe zaradi pomanjkanja zdravnikov

V dodatnih poudarkih iz revizijskih poročil sodišče navaja, da bolnišnice kot glavni razlog za sklepanje podjemnih pogodb navajajo pomanjkanje zdravnikov, kot bistveni vzrok pomanjkanja pa premajhno število razpisanih specializacij za posamezna strokovna področja.

Računsko sodišče je prečno revizijo izvedlo v tistih bolnišnicah, v katerih je bil obseg stroškov podjemnega dela za opravljanje zdravstvenih storitev v primerjavi s stroški dela največji. Revidirane bolnišnice so večji del nepravilnosti odpravile že med izvajanjem revizij, izvedbo preostalih popravljalnih ukrepov pa bodo morale izkazati v odzivnih poročilih.

STA/Uredništvo NzN

Foto: arhiv NzN

Ne spreglejte

Kljub odpovedi karnevala v Cerknici v nedeljo veselo!

Obiskovalci, našemljeni in tisti »tazaresni« so se namreč zabavali pod šotorom pred OŠ Cerknica, saj …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja